18 серпня: свято, традиції, прикмети

Джерело: Букви.

Сьогодні, 18 серпня, в Австралії відмічають, у Болгарії – День Святого Івана Рильського, а в Індонезії – День Конституції.  Також у Північній Македонії сьогодні День збройних сил, у Пакистані – День посадки дерев, а в Таїланді – День прикордонника. 

18 серпня в українській народній традиції відзначається як день Євстигнія Житника (День святого Євстигнія). Це свято тісно пов’язане з завершенням жнив та підготовкою до осіннього періоду. Цей день мав своєрідні звичаї, прикмети та заборони.

Традиції на 18 серпня:

  1. Завершення жнив: До 18 серпня намагалися завершити основні польові роботи, зокрема збирання зернових. Це був день, коли завершували збирання пшениці та жита, і вже починали готувати поля до осінньої оранки.
  2. Випікання хліба: У деяких регіонах цього дня пекли хліб із зерна нового врожаю, щоб подякувати за врожай і просити врожаю на наступний рік.
  3. Готування на зиму: Люди займалися заготівлею харчів на зиму, сушили фрукти, овочі, готували консерви.

Народні прикмети на 18 серпня:

  1. Погода: Якщо на Євстигнія день ясний, то зима буде суворою і сніжною. А якщо йде дощ, то осінь буде довгою і теплою.
  2. Врожаї: Вважалося, що якщо до цього дня не завершити збирання врожаю, то він може зіпсуватися через дощі або холод.
  3. Загадки природи: Якщо в цей день бачать павуків, що активно плетуть павутину, то очікують суху і теплу осінь.

Що не можна робити 18 серпня:

  1. Не можна сваритися: Вірили, що конфлікти в цей день можуть притягнути біди та невдачі на цілий рік.
  2. Не можна позичати хліб або зерно: Люди вірили, що позичений хліб або зерно може “забрати” родючість на наступний рік.
  3. Не можна ігнорувати завершення жнив: Вважалося поганою прикметою не завершити збирання врожаю до цього дня, адже це могло призвести до поганого врожаю в наступному році.

Ці традиції та вірування допомагали нашим предкам дотримуватися ритму природи і відчувати зв’язок з землею та врожаєм.

Іменини святкують: Георгій, Григорій, Денис, Євген, Омелян, Іван, Іларіон, Лев, Макар, Михайло, Уляна.

Станом на 22:00 в п’ятницю, 20 вересня, ще на семи напрямках фронту тривають боєзіткнення. З початку доби відбулося 190 боїв.

Знову збільшилась кількість поранених внаслідок обстрілу РФ Харкова. Наразі відомо про сім постраждалих, з них двоє дітей 10 та 12 років.

Сполучені Штати готують пакет військової допомоги Україні на 375 мільйонів доларів, повідомили Reuters у п’ятницю, 20 вересня, два американських посадовці.

Внаслідок російської атаки по Харкову вже відомо про чотирьох постраждалих, серед них 10-річна дитина з гострою реакцією на стрес.

Російські загарбники в п’ятницю ввечері, 20 вересня, вкотре атакували Харків. Є постраждалі.