Чехія придбає боєприпаси для України з доходів заморожених активів РФ

Джерело: Reuters

Чехія використає частину доходів з заморожених активів Росії на придбання великокаліберних боєприпасів для Збройних сил України.

Захід заморозив близько 300 мільярдів доларів суверенних активів РФ. Відсотки, отримані від доходів російських активів, країни ЄС вкладають у фонд Євросоюзу для допомоги Україні.

У червні уряди країн-членів ЄС погодилось використати 1,4 млрд євро цих доходів на купівлю озброєння та оплату інших видів підтримки України.

У міноборони Чехії вирішили використати частину цих коштів на свої зусилля щодо закупівлі артилерійських снарядів для України. Першу партію цих боєприпасів Україна отримала ще у червні. Відтоді поставки тривають щомісяця.

“Це унікальна можливість швидко та ефективно підтримувати Україну”, – зауважили у відомстві.

У Кремлі заявили, що використання доходів з заморожених активів РФ для допомоги Україні ще “крадіжка” та пообіцяли вдатись до правових заходів щодо всіх, хто причетний до цього рішення.

Протягом доби армія РФ обстріляла низку населених пунктів Донецької області. Станом на ранок 19 вересня внаслідок атак відомо про десятьох поранених.

18 вересня у Китаї чоловік скоїв напад з ножем на учня японської школи. Це не перший такий інцидент за останні місяці.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) оголосив у державний та міжнародний розшук народного депутата від “Слуги народу” Андрія Одарченка, який обвинувачується у спробі підкупу керівництва Міністерства відновлення. Відомо, що раніше він виїхав за кордон і не з’явився на судове засідання.

Північна Корея випробувала нові тактичні балістичні ракети з використанням надвеликих боєголовок і модифікованих крилатих ракет, повідомило державне інформаційне агентство KCNA.

Аналітики ISW зреагували на атаку України по російському складу боєприпасів у Топорці (Тверська область, РФ) та наголосили, що подальші подібні атаки вплинуть на здатність окупантів наступати.