Верховна Рада підтримала законопроєкт про заборону УПЦ МП у другому читанні

Джерело: Ярослав Железняк

20 серпня українські нардепи у другому читанні проголосували за проєкт закону № 8371 щодо заборони діяльності на території України релігійних організацій, зокрема пов’язаних з РФ (заборона УПЦ МП).

Підтримали проєкт закону 265 народних обранців. Зокрема:

  • Слуга народу – 173
  • Європейська Солідарність – 25
  • Голос – 18
  • Батьківщина – 17
  • Довіра -11
  • Позафракційні – 11
  • За майбутнє – 9
  • Платформа за життя та мир – 1
  • Відновлення України – 0

Проти проголосувало 29 народних обранців, ще четверо утримались, а 24 не голосували зовсім.

Железняк додав, що законопроєкт, відтак і заборона московської церкви в Україні, набере чинності через 30 днів з моменту опублікування.

Водночас громади УПЦ МП матимуть 9 місяців, аби розірвати зв’язки з РПЦ.

Додамо, що законопроєкт розробили за ініціативи Президента України Володимира Зеленського. Документ передбачає проведення релігієзнавчої експертизи організацій щодо їхньої підлеглості центрам впливу у РФ. У разі виявлення порушень, релігійна організація отримає припис для їх усунення, а подальше рішення про її заборону буде ухвалюватися в судовому порядку.

У січні 2023 року, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт щодо діяльності в Україні релігійних організацій (№ 8371). Почати його розгляд вдалось лише через 10 місяців – у жовтні 2023 року в першому читанні заборону УПЦ (МП) підтримали 267 депутатів. 5 березня 2024 року Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, фіналізував документ та підготував його до другого читання.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки Leopard, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.

З Яною Баріновою Букви зустрілися у Відні (Австрія), в межах щорічної події viennacontemporary – провідного…

19 вересня станом на 8:00 триває 939 доба широкомасштабної збройної агресії Росії проти України. На фронті ситуація залишається напруженою, оскільки противник продовжує атакувати позиції ЗСУ, використовуючи чисельну перевагу в живій силі та техніці. Українські захисники ефективно стримують наступ, завдаючи агресору значних втрат.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.