Мережа проросійських сайтів поширювала фейки, що за замахом на Трампа стоїть Обама

Джерело: AFP

Прокремлівські сайти розповсюджували неправдиву інформацію про те, що представники Демократичної партії планували вбити кандидата у президенти республіканця Дональда Трампа.

За даними видання, цього місяця мережа з десятків вебсайтів, власником яких є колишній морський піхотинець США Джон Дуган, якого звинувачують у Флориді у здирництві та прослуховуванні телефонних розмов і який втік до Росії, поширила дезінформацію про те, що за замахом на Трампа стоїть Демократична партія.

Зокрема в цих статтях цитувався аудіозапис нібито приватної розмови між Бараком Обамою та стратегом від Демократичної партії. На аудіозаписі голос, який імітує експрезидента США, каже, що “усунення Трампа забезпечить перемогу над будь-яким кандидатом від Республіканської партії”. Це аудіо було джерелом статей, які були поширені на 171 сайті з мережі Дугана.

Однак американське моніторингове агентство NewsGuard з’ясувало, що цей аудіозапис був згенерований штучним інтелектом.

“Очевидно, що мережа Дугана все частіше використовується для поширення політичної дезінформації напередодні виборів у США. Більшість його сайтів створені таким чином, щоб імітувати у тому числі в ключових штатах місцеві сайти новин, які мають назви, що звучать як назви газет що зарекомендували себе, і це може ввести в оману читачів”, — сказала аналітикиня NewsGuard Маккензі Садегі.

Як пише The New York Times, 51-річний Дуган, який отримав політичний притулок у Москві, є ключовим гравцем у дезінформаційних операціях Росії проти Заходу.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.