Путін заявив президенту ПАР, що Україна не виконала умови для продовження «зернової угоди»

Джерело: пресслужба Кремля

З ініціативи Південної Африки відбулася телефонна розмова президента ПАР Сиріла Рамафоси з російським лідером Володимиром Путіним, під час якої сторони обговорили можливі шляхи врегулювання “Чорноморської зернової ініціативи”.

Як зазначається, Рамафоса і Путін обговорювали питання “про стамбульські пакетні домовленості”, тобто так званої “зернової угоди”, в межах якої українське зерно експортується на світові ринки через чорноморські порти, попри війну.

“Путін підкреслив, що досі залишаються невиконаними зафіксовані у відповідному меморандумі Росія–ООН зобов’язання про усунення перешкод для експорту російського продовольства і добрив. Більш того, головна мета угоди, а саме поставки зерна нужденним країнам, в тому числі на Африканському континенті, так і не реалізована”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 16 липня з морського порту Одеси вийшло останнє судно в межах Чорноморської зернової ініціативи. Термін “зернової ініціативи” завершується 17 липня.

Раніше, 14 липня, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що президент РФ Володимир Путін підтримав продовження угоди. Утім речник Кремля Дмитро Пєсков заперечив цю інформацію.

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки корупційного кримінального правопорушення в діях колишнього заступника Генерального прокурора, що свідчать про його незаконне збагачення на майже 29 млн грн.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 3 липня. З початку доби відбулося 135 бойових зіткнень.

Засновник ГО “Експертний корпус”, начальник відділу Українського інституту національної пам’яті, а нині командир роти 206 батальйону 241-ї бригади ТрО Роман Кулик закликав командування об’єктивно оцінити можливості війська та дослухатися до військових. Військовослужбовець повідомив про втрати у своїй роті через надскладні, як він наголосив, “фантастичні” задачі.

Станом на сьогодні українські міста будують не більше 20% від заявленого президентом Володимиром Зеленським 1 ГВт маневрових потужностей “до зими”.

Суд призначив черкащанці довічне позбавлення волі за держзраду. Жінка передавала ФСБ РФ дані про військові об’єкти.