Вживання картоплі знижує рівень смертності від серцево-судинних захворювань – дослідження

Джерело: дослідження в Journal of Nutrition, Medicalxpress

У Норвегії провели дослідження, яке аналізувало здоров’я 77 000 норвежців протягом 40 років, зокрема вплив картоплі в раціоні на ризик смерті.

У 1974-1988 роках вчені зібрали дані про харчування майже 80 тисяч людей, а потім протягом 40 років відстежували причини смертей деяких з учасників.

Ті, хто з’їдав щонайменше дві картоплини на день протягом 1970-х і 80-х років, мали на 12% нижчий рівень смертності протягом наступних 40 років. (…)

За нашими оцінками, на кожні 100 грамів більшого споживання картоплі загальний ризик смертності та ризик смерті саме від серцевих захворювань був на 4% нижчим“, – пояснює Ерік Арнесен, науковий співробітник Інституту фундаментальних медичних наук при Університеті Осло.

Дослідники враховували вік, стать, звички, фізичну активність та споживання м’яса і риби учасниками. Кореляції були схожими для всіх груп.

У 1970-80-х роках варена картопля була одним з основних джерел харчових волокон, вітаміну С та калію в раціоні норвежців, що сприяло здоров’ю серця.

Не вся картопля корисна

Ряд попередніх досліджень показав, що ви ризикуєте захворіти на діабет другого типу, якщо їсте багато картоплі. Вчені вказують, що постійним недоліком цих досліджень є те, що вони також включають продукти, отримані з картоплі, такі як картопля фрі та картопляне пюре.

“З точки зору харчування, ці продукти дуже відрізняються від простої вареної картоплі, оскільки вони містять багато жиру і солі”, – пояснює Арнесен.

На слуханнях Конгресу США, які відбулись 18 вересня, відзначили, що Україна в умовах війни втілює інновації у військових технологіях та концепціях набагато швидше, аніж США.

Сьогодні, 19 вересня, користувачі “Київстару” повідомили про відсутність зв’язку та проблеми з інтернетом в низці областей України.

Служба безпеки України затримала у Харкові агента російської воєнної розвідки, який коригував удари керованими авіабомбами (КАБ) по позиціях українських військових. Основними цілями агента були тимчасові базування Сил оборони, що брали участь у бойових діях на Харківському напрямку.

Протягом доби армія РФ обстріляла низку населених пунктів Донецької області. Станом на ранок 19 вересня внаслідок атак відомо про десятьох поранених.

18 вересня у Китаї чоловік скоїв напад з ножем на учня японської школи. Це не перший такий інцидент за останні місяці.