Швейцарський виробник Swatch Group подав до суду проти уряду Малайзії через конфіскацію годинників, присвячених ЛГБТК

Джерело: Reuters.

Швейцарський виробник годинників Swatch Group (UHR.S) подав до суду на уряд Малайзії через вилучення годинників, присвячених ЛГБТК. У компанії вважають, що цей крок завдав шкоди їхній репутації.

Малайзія є мусульманською країною, де інша орієнтація, крім гетеросексуальної, визнана злочином. Правозахисні групи заявляли, що у державі помітна тенденція зростання нетерпимості до лесбіянок, геїв, бісексуалів, трансгендерів та квірів (ЛГБТК).

Swatch представила колекцію годинників із написом “LGBTQ”. Через це уряд Малайзії у травні вилучив партію, а саме 172 годинники із 16 торгових точок. Влада описала товар як такий, що містить елементи або пропагує права ЛГБТК і потенційно порушує законодавство Малайзії.

На думку компанії, конфіскація, яку провели співробітники міністерства внутрішніх справ, є “незаконною”. Позов подано 24 червня до високого суду Куала-Лумпура, а розглянути справу мають 20 липня.

“Без сумніву, вилучені годинники не могли і не можуть жодним чином спричинити будь-які порушення громадського порядку чи моралі чи будь-які порушення закону”, – твердить Swatch у позові.

Більшість вилучених годинників, загальна роздрібна вартість яких становить понад 14 тисяч доларів, не містили напису “LGBTQ”, заявила Swatch. Компанія вимагає відшкодування збитків і повернення годинників. Зокрема вона заявила, що конфіскація “поставила під суттєву загрозу” її здатність вести бізнес у країні.

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.  

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

В суботу, 7 вересня, тисячі людей вийшли на вулиці Франції, щоб протестувати проти призначення президентом країни Емманюелем Макроном правоцентриста Мішеля Барньє прем’єр-міністром Франції.

Представники охорони здоров’я США підтвердили випадок захворювання на пташиний грип у пацієнта, який не контактував безпосередньо з інфікованими тваринами.