Швейцарія оголосила конкурс на найкращу ідею з очищення озер від боєприпасів

Джерело: BBC

Міністерство оборони Швейцарії готове виплатити 50 тисяч франків (понад 57 тисяч доларів) за найефективнішу ідею щодо очищення озер від старих боєприпасів.

Протягом багатьох років швейцарські військові використовували озера як звалища для небезпечних відходів, вважаючи, що глибини водойм є безпечним місцем для утилізації боєприпасів. Відомо, що у Фірвальдштеттському озері зберігається близько 3300 тонн боєприпасів, а в Невшательському – приблизно 4500 тонн.

Деякі з цих боєприпасів лежать на глибині 150-220 метрів, але частина може знаходитися на глибині лише 6-7 метрів.

Тож тепер швейцарська влада шукає рішення, як безпечно вилучити ці небезпечні предмети.

Міністерство оборони країни пропонує розділити призовий фонд між трьома найкращими пропозиціями, котрі враховуватимуть як безпеку, так і екологічні аспекти. Проте очікується, що реалізація операції з очищення озер може обійтися у мільярди франків.

Раніше, у 2005 році, було проведено оцінку можливих методів утилізації, однак всі запропоновані варіанти виявилися небезпечними для екосистем озер, що ускладнює розв’язання цієї проблеми.

Артем Ковбасинський, 24-річний артист Клайпедського державного музичного театру, що в Литві, загинув на фронті 27 вересня. За словами друзів, він повернувся в Україну з Литви на початку війни. Артем вважав, що жити спокійно з коханою, доки в Україні війна — означає втратити гідність.

У Московській області було ліквідовано полковника Збройних сил Росії Олексія Коломєйцева, керівника 924-го державного центру безпілотної авіації.

26 вересня в Києві стартував літературний фестиваль “Книжкова країна”, який, на перший погляд, зосереджується переважно…

Німецькі митники ліквідували нелегальний онлайн-сервіс, що транслював заборонені російські телеканали, зокрема RT (Russia Today – ред.) та “Россия 1”.

Очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак повідомив, що кількість жертв російського удару по будівлі поліції в Кривому Розі 27 вересня зросла до чотирьох.