Дурову висувають звинувачення за 12 статтями

Джерело: пресреліз Паризького судового трибуналу

Засновник Телеграм Павло Дуров нині перебуває під слідством у справі про кіберзлочини і шахрайство. Французька прокуратура уточнила, що Дурова підозрюють у 12 злочинах.

Ми повідомляли, що Міністерство юстиції Франції видало ордер на арешт Дурова в межах розслідування злочинів, включаючи шахрайство, незаконний обіг наркотиків, кібербулінг, організовану злочинність та пропаганду тероризму.

Зокрема, мова про: відмову надати інформацію на запити уповноважених органів, співучасть у зберіганні та розповсюдженні зображень неповнолітніх порнографічного характеру, співучасть у розповсюдженні наркотиків, співучасть у розповсюдженні хакерських програм, співучасть у шахрайстві організованою групою, приховування злочинів організованої групи.

За ст. про адміністрування онлайн-платформи, на якій дозволено незаконний обіг заборонених продуктів, контенту чи послуг Дурову загрожує санкція – від 5 до 10 років позбавлення волі та штраф від 150 тис. до 500 тис. євро.

Павло Дуров може перебувати під вартою до 28 серпня. Попереднє розслідування проти нього розпочали ще 8 липня.

Зауважимо, увечері 24 серпня засновника та генерального директора зашифрованого месенджера Telegram Павла Дурова затримали на злітній смузі аеропорту Ле-Бурже. Туди він прибув на приватному літаку.

Французьке правосуддя вважає, що відсутність модерації та співпраці з правоохоронними органами, а також використання Telegram для номерів “одноразового” користування та криптовалют роблять Павла Дурова співучасником у наркотрафіку, педокримінальних злочинах та шахрайстві.

Згодом команда Телеграму відреагувала на затримання, зауваживши, що платформа дотримується законів ЄС, зокрема Закону про цифрові послуги, і “його модерація відповідає галузевим стандартам та постійно вдосконалюється”. Також у дописі наголошується, що генеральний директор Телеграму Павло Дуров не має чого приховувати та часто подорожує Європою.

Парк бронеавтомобілів українського війська поповнився ще одним зразком бронетехніки, створеним за технологією MRAP. В оборонному відомстві кодифікували та допустили до експлуатації у військах бронеавтомобіль Roshel Senator MRAP виробництва  Канади.

Сполучені Штати Америки перекинули на острів Шемія біля узбережжя Аляски кілька підрозділів повітрянодесантних військ та реактивні системи залпового вогню HIMARS, у відповідь на зростання військової активності Росії та КНР довкола регіону.

Президент Володимир Зеленський зреагував на повідомлення про затримання українського боксера Олександра Усика в аеропорту Кракова у вівторок, 17 вересня. Запевнив, що спортсмена вже відпустили.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 вересня. З початку доби відбулося 139 бойових зіткнень, з яких 34 досі тривають.

Ввечері 17 вересня російські війська масовано атакували Запорізьку область. Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб та пʼятеро отримали поранення, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.