Одним з головних завдань залишається відновлення енергетики та проходження зими — прем’єр

Джерело: панельна дискусія в межах форуму “Україна 2024. Незалежність” в Ютубі

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль озвучив нагальні потреби та основні завдання, з якими стискається наша держава на тлі підготовки до важкого опалювального сезону.

“Другий виклик це енергетика. Ключова задача — фактично пройти наступну зиму, забезпечити енергопостачанням критичну інфраструктуру, людей і нашу економіку”, — наголосив Шмигаль.

Він навів три масштабні вектори роботи:

  • Велика генерація та її розподіл, ремонт і відбудова;
  • Децентралізована генерація для бізнесу (коли великі підприємства розбудовують середньої потужності об’єкти генерації);
  • Децентралізована генерація для людей.

Прем’єр наголосив, що після кожного російського обстрілу посилюється відновлення. До країни ввозять необхідне обладнання, виділяють мільярди гривень тощо, але деталі не називають з урахуванням безпекових причин.

Шмигаль наголосив, що уряд зробив низку кроків, аби оживити ринок з децентралізованої генерації е/е для бізнесу. Окрім цього уряд дозволив господарствам і ОСББ самостійно забезпечувати себе е/е, зокрема завдяки зниженню частини податків і запровадження програм кредитування, грантових програм тощо. Завдяки цьому можна буде зробити генерацію електроенергії не тільки незалежною від енергосистеми, а й продавати е/е в систему.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.

19 вересня глава РФ Володимир Путін заявив, що Росія збільшила виробництво безпілотників приблизно в десять разів до майже 1,4 мільйона цього року, намагаючись забезпечити свою армію на фронті.

19 вересня близький соратник президента РФ Володимира Путіна “попередив” західні уряди, що почнеться ядерна війна, якщо вони дадуть зелене світло Україні використовувати далекобійне озброєння для ударів по території Росії.