Південна Корея бореться зі сплеском фейкової порнографії: чимало жертв є неповнолітніми

Джерело: The Guardian

Президент Південної Кореї Юн Сук Йоль наказав зупинити масове розповсюдження цифрових сексуальних злочинів, націлених на жінок і дівчат, які стають мимовільними жертвами фейкової порнографії.

Критика президента стосувалась месенджера телеграм, де, зокрема, розповсюджували фейкові порнографічні зображення та відео з жінками та неповнолітніми дівчатами.

Місцеві ЗМІ пишуть, що тепер правоохоронці “агресивно” переслідуватимуть людей, які створюють та розповсюджують такі матеріали у межах семимісячної кампанії, яка починається 28 серпня.

Раніше Південна Корея довгий час боролась з молкою – приховано знятими матеріалами сексуального характеру. Тепер країна боротиметься з хвилею дипфейкової порнографії.

“Відеофейки направлені щодо невстановлених осіб, швидко розповсюджуються у соцмережах. Багато жертв – неповнолітні і більшість злочинців також ідентифіковані як підлітки”, – сказав Юн.

Відтак він закликав “ретельно розслідувати та боротись з цими цифровими сексуальними злочинами, щоб викорінити їх”.

За даними правоохоронців, за сім місяців 2024 року зареєстровано 297 випадків дипфейкових злочинів сексуального характеру, у порівнянні зі 180 у 2023 році. Зі 178 обвинувачених у цих справах 113 виявились підлітками.

Проте ця проблема вважається набагато ширшою, аніж свідчить офіційна статистика.

До прикладу, лише до одного з чатів у телеграмі приєдналось 220 000 осіб, які створюють та публікують порнографічні дипфейки. Жертвами зокрема є студентки, викладачки, військовослужбовиці.

“Зловмисники використовували фотографії військовослужбовиць у формі, щоб поводитися з ними виключно як з сексуальними об’єктами”, – заявила корейська консультативна організація Center for Military Human Rights.

Відомо, що зловмисники використовували фото жертв з інстаграму, аби створювати дипфейки.

Також розслідування південнокорейської газети Hankyoreh засвідчило, що у деяких телеграм-каналах розповсюджують дипфейки студенток, а також учениць старших та середніх шкіл.

Корейська профспілка вчителів і працівників освіти заявила, що дізналася про сексуальні дипфейки за участю школярів і попросила міністерство освіти провести розслідування.

Очікується, що розслідування завдасть ще більшої шкоди телеграму у країні, де застосунок здебільшого  використовують для сексуального шантажу.

У 2020 році власника однієї з таких груп Чо Джубіня засудили до 42 років ув’язнення за шантаж щонайменше 74 жінок, зокрема 16 підлітків, з метою надіслати принизливі, а часом і насильницькі сексуальні зображення.

Згідно із законодавством Південної Кореї, створення відвертих дипфейків сексуального характеру з метою їх розповсюдження карається п’ятьма роками в’язниці або штрафом у розмірі 50 мільйонів вон (37 500 доларів).

У західнонімецькому місті Ессен поліція заарештувала 41-річного сирійця, якого підозрюють у вчиненні серії нападів та підпалі двох житлових будинків. Події сталися 28 вересня, а внаслідок цих інцидентів постраждало 31 особа.

У Волинській області, 28 вересня, сталася трагедія — дитина загинула після падіння у зерносховище в селі Майдан Ковельського району.

Іран закликав Раду Безпеки ООН скликати термінове засідання через дії Ізраїлю в Лівані та регіоні після ліквідації лідера угруповання “Хезболла” Хасана Насралли внаслідок ізраїльської атаки.

Супутник Sentinel-2C від Європейського космічного агентства (ESA), який на початку цього місяця був запущений у космос, зробив першу світлину Місяця.

Колишній президент Дональд Трамп під час свого розкритикував віцепрезидентку Камалу Гарріс, назвавши її “розумово відсталою”. Водночас президента США Джо Байдена він сказав, що висловлює сумніви щодо його розумової спроможності.