Працівники в Австралії тепер мають право ігнорувати робочі питання у позаробочий час

Джерело: NBC news

В Австралії запровадили закон про “право на відключення”, що захищає працівників від втручання роботодавців у їхнє особисте життя. Згідно з новими правилами, працівників не можуть карати за відмову відповідати на робочі електронні листи чи дзвінки поза робочим часом. Закон набув чинності в понеділок, 26 серпня.

“До появи цифрових технологій не було ніякого втручання, люди йшли додому в кінці зміни та не контактували, поки не поверталися наступного дня. Зараз у всьому світі вважається нормою стежити за електронною поштою, SMS, телефонними дзвінками у неробочий час, навіть у відпустці”, – прокоментував Джон Гопкінс, доцент Технологічного університету Свінберна.

За дослідженням Австралійського інституту, у 2023 році австралійці відпрацювали в середньому 281 годину неоплачуваних понаднормових, що оцінюється в 130 мільярдів австралійських доларів.

Новий закон все ще дозволяє роботодавцям зв’язуватися з працівниками у надзвичайних ситуаціях або за ненормованого робочого дня. Однак, працівники можуть відмовитися відповідати, якщо це обґрунтовано.

Визначення того, чи є відмова обґрунтованою, залежить від австралійського промислового арбітра, Комісії з питань справедливої праці, яка повинна брати до уваги роль працівника, його особисті обставини, а також те, як і чому було здійснено контакт.

Росія ризикує піти шляхом повернення до репресивних сталінських практик, і відновлення демократії в країні може зайняти кілька поколінь, заявили учасники міжнародної конференції у Вільнюсі, присвяченої пам’яті Леонідаса Донскіса.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 3 жовтня. Ситуація на Покровському і Курахівському напрямках залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля. Окрім того, росіяни сьогодні активно атакують на Лиманському напрямку.

В американського репера Емінема з’явиться перший онук. Щасливу звістку репер повідомив у новому кліпі Temporary, котрий присвятив своїй доньці Хейлі Джейд.

Досі Росії вдається закуповувати електронні компоненти західних компаній для своїх ракет, які росіяни націлюють на українські міста. Переважно постачання відбуваються через китайські та гонконгські фірми-одноденки, котрі, своєю чергою, змушують Росію суттєво переплачувати.

Аудитори назвали “невиправданою” переплату комунальним підприємством “Київський метрополітен” за доставку вагонів, подарованих європейськими партнерами, що склала близько 160 млн грн – за реальної ринкової вартості такого перевезення у 30 млн грн.