«Інструмент впливу, аналогічний до РПЦ»: Сюмар про регулювання Telegram в Україні

Джерело: “ЄС”

Народна депутатка від фракції “Європейська солідарність” Вікторія Сюмар заявила, що українська влада має або припинити роботу Telegram на території України, або почати регулювати цей месенджер.

“Питання національної безпеки є ключовим, саме в інтересах національної безпеки відбуваються певні обмеження того, що називається принципом свободи слова, і це нам говорить Європейська конвенція з прав людини. Що у зв’язку з Telegram є найбільш цікавими моментами? Мені здається, що арешт Павла Дурова і все, що відбувалося після нього, є більш ніж промовисте”, – сказала Сюмар.

Нардепка наголосила, що на проблему Telegram вже давно звернули увагу, але її не хочуть помічати в Україні.

“Мені здається, що ця “засвітка” російської пропаганди, яка відбулася після арешту Дурова, де було чітко сказано, що він “начальник связи СВО”, нас змушує дуже серйозно розібратися, що це за месенджер, і що він несе українцям. “Начальник связи СВО” не просто так було сказано, далі були розшифровки про те, що більшість наведень російських ракет здійснюється через Telegram”, – пояснила Сюмар.

За її словами, більшість зв’язків російських військових здійснюються через Telegram.

“Найбільшу проблему я бачу, що українські спецслужби замість того, щоб чітко показувати, як використовується російськими військовими в агресії щодо України Telegram, просто вирішили цей інструмент теж зробити своїм”, – зазначила нардепка.

Вона нагадала, що Дуров 64 рази відвідував Росію з 2014 року – у ключові моменти.

“Я думаю, що реакція російської пропаганди чітко показала, що він був прямим співробітником ФСБ Росії”, – додала Сюмар.

За словами нардепки, це вкрай серйозна проблема, яка прямо стосується національної безпеки.

Також Сюмар зазначила, що є три варіанти, як діяти щодо подальшого використання Telegram.

“Перший варіант – й далі нічого не робити, бо “ми обережно ставимося” і таке інше. Давайте чесно скажемо: цей інструмент за рівнем впливу аналогічний до РПЦ, яка значною мірою була агентурною мережею. Цей інструмент сьогодні – не менш потужний і працює в руках ФСБ. Варіанту нічого не робити немає, є варіант або припинити роботу Telegram на території України, або почати регулювати цей месенджер”, – заявила вона.

Як зауважила Сюмар, для цього потрібно, щоб Telegram створив представництво в Україні, щоб анонімні Telegram-канали були заборонені, а якщо хтось хоче створити свій Telegram-канал, то треба називати своїм іменем для того, аби месенджер взяв на себе зобов’язання блокувати заборонений контент.

Колишнього співробітника ЦРУ (Центральне розвідувальне управління США), який накачував наркотиками й піддавав сексуальному насильству десятки жінок, засудили до 30 років ув’язнення.

Культовий персонаж DC Бетмен, який вперше дебютував у коміксах у березні 1939 року, отримає зірку на Голлівудській алеї слави.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.