Чи справді хрустіння кісточками пальців може спричинити артрит?

Джерело: The Washington Post.

Хрустіння кісточками пальців є звичкою багатьох людей, але чи може це дійсно спричинити артрит? Попри поширену думку, дослідження не підтверджують зв’язок між цією звичкою та розвитком артриту.

Ревматологи, зокрема Майкл Фам із клініки Майо, зазначають, що немає переконливих доказів того, що хрустіння кісточок пальців призводить до остеоартриту або інших дегенеративних змін у суглобах.

Хоча дослідження на цю тему не є достатньо масштабними, випадок із 1998 року, коли лікар Дональд Ангер протягом 50 років регулярно тріскав пальці на одній руці, показав відсутність будь-яких ознак артриту.

Існує багато типів артриту, але причиною розтріскування суглобів звинувачують остеоартрит – дегенеративне захворювання, при якому тканини суглоба зношуються, викликаючи біль, набряк і скутість. У той час як травми або надмірне навантаження можуть сприяти такому пошкодженню тканин, це вимагатиме надмірної ваги та тертя на суглобі, чого не відбувається, якщо збільшити простір між суглобами шляхом хрустіння кісточками пальців.

  • Зразки мозку, зібрані під час аутопсії на початку 2024 року, містили більше дрібних часток пластику, ніж зразки, зібрані вісім років тому, йдеться в дослідженні, опублікованому в травні. Дослідження ще не пройшло рецензування і не було опубліковане в науковому журналі.

Окупанти здійснили артобстріл міста Марганець, що на Дніпропетровщині. Поранені двоє дорослих і дитина.

Google виграла боротьбу зі штрафом ЄС у розмірі 1,49 мільярда євро за блокування конкуруючих пошукових рекламодавців.

Американського репера Шона Комбса, який виступає під сценічним ім’ям Puff Daddy, заарештовано.

Прокурорка Спеціалізованої антикорупційної прокуратури під час засідання у справі нардепа від “Слуги народу” Андрія Одарченка заявила, що депутат, ймовірно, покинув територію України.

Міністр національної оборони Румунії Анджел Тилвар у середу, 18 вересня, заявив, що НАТО має прийняти “надійну скоординовану” відповідь на інциденти, коли російські ракети або безпілотники потрапляли у повітряний простір альянсу.