IRIS-T та дрони Vector: Німеччина спорядила Україні новий оборонний пакет

Джерело: пресслужба уряду ФРН

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає IRIS-T, евакуаційну машину Bergepanzer 2 та дрони Vector.

Загалом новий пакет допомоги містить:

  • 1 IRIS-T SLS;
  • 26 безпілотників-розвідників Vector;
  • 1 евакуаційна машина Bergepanzer 2;
  • 6 інженерних екскаваторів;
  • 14 000 снарядів 155 мм;
  • 10 безпілотних надводних кораблів;
  • 55 000 аптечок;
  • гвинтівки.

Військову допомогу на суму близько 28 мільярдів євро вже надано Німеччиною або призначено для підтримки України протягом наступних кількох років.

Зауважується, що кошти на ініціативу з розбудови потенціалу безпеки лише у 2024 році для військової допомоги Україні становлять приблизно 7,1 млрд євро. На додаток до цього є дозволи на прийняття зобов’язань у наступні роки на суму приблизно 6 мільярдів євро.

На військову допомогу Україні вже витрачено близько 5 мільярдів євро (2023 рік) і 1,6 мільярда євро (2022 рік). Ще 2,9 мільярда євро виділено в перші два роки війни на постачання в період з 2025 по 2028 рік.

З початку російсько-загарбницької війни 24 лютого 2022 року Німеччина надала  Україні матеріалів із постачань Федеральних збройних сил на суму близько 5,2 млрд євро. Крім того, понад 10 тисяч українських військових пройшли військову підготовку в Німеччині. Витрати на навчання на сьогодні становлять близько 282 мільйонів євро. Подальші витрати, які ми тут не будемо називати, пішли на лікування поранених українських військових.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.

19 вересня глава РФ Володимир Путін заявив, що Росія збільшила виробництво безпілотників приблизно в десять разів до майже 1,4 мільйона цього року, намагаючись забезпечити свою армію на фронті.

19 вересня близький соратник президента РФ Володимира Путіна “попередив” західні уряди, що почнеться ядерна війна, якщо вони дадуть зелене світло Україні використовувати далекобійне озброєння для ударів по території Росії.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.