Біля берегів Норвегії виявили мертвим «російського кита-шпигуна»

Джерело: АР

У норвезьких територіальних водах знайшли мертвим кита-білуху на ім’я Хвалдімір, якого підозрювали у шпигунстві на Росію через закріплену на ньому відеокамеру і звичку до взаємодії з людьми.

Фото: АР

Норвезька телерадіокомпанія NRK поінформувала, що тушу кита знайшли рибалки в затоці Рісавіка на півдні Норвегії. Білуху підняли з води за допомогою крана і доставили до сусідньої гавані, де її оглянуть експерти.

“Він помер, але поки не зрозуміло, яка причина смерті2, – сказав морський біолог Себастьян Странд, додавши, що на тварині не було помітно серйозних зовнішніх ушкоджень.

Як зазначається, кит завдовжки 4,2 метра і вагою 1225 кілограмів вперше був помічений рибалками біля північного острова Інгьойя, недалеко від арктичного міста Хаммерфест, у квітні 2019 року в амуніції, з кріпленням для невеликої камери і пряжкою з написом “Обладнання Санкт-Петербург”.

Це викликало підозри, що білуха була “китом-шпигуном”. За словами експертів, російський військово-морський флот, як відомо, тренує китів для військових цілей.

Протягом багатьох років білуху бачили в кількох норвезьких прибережних містах, і швидко з’ясувалося, що вона не боїться людей й охоче з ними взаємодіє.

  • Австралійські правоохоронні органи викрили діяльність російської шпигунки, затриманої в липні, яка працювала на підсанкційну військову компанію з Росії. За даними слідства, 40-річна Кіра Корольова, яка має австралійське громадянство і російське походження, була пов’язана з розвідувальними службами Росії під час роботи в Силах оборони Австралії.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Національній академії наук Білорусі вирішили скласти списки співробітників, котрим дозволять користуватися Інтернетом на робочому місці. Про це із посиланням на відповідний документ повідомив білоруський учений-хімік Сергій Бесараб.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

Угорщина за Нідерландами оголосила про намір відмовитися від дотримання міграційних правил Європейського Союзу, повідомив міністр із європейських справ Угорщини Янош Бока.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.