Портников: «Доки українці озираються на РФ, Україна не має чітко окреслених перспектив»

Джерело: Віталій Портников/YouTube

Український письменник і публіцист Віталій Портников розповів, що українцям варто якомога менше думати про Росію, натомість сконцентруватись на майбутньому України як частини Європи.

Він переконаний, що РФ вклинюється в історію України тому, що частина українців хотіла цього. Вони жили в зоні російського впливу. Якби це було не так, то доля України склалась би по-іншому.

 “Я прихильник того, щоб українці припинили думати про Росію. Тому що вони досі про неї думають. Якби не Росія, то більшість політичних процесів, які відбувались в Україні у 20 і 21 столітті, взагалі не відбулася б”, – стверджує Портников.

На думку публіциста, Україна – реактивна цивілізація. Українська незалежність 1917-18 роках відбулась завдяки краху Російської імперії, а незалежність 1991 року – завдяки краху СРСР. Україна у більшості рішень опиралась на РФ.

Портников стверджує, що навіть у виборах президентів українці думали про те, якими є стосунки у кандидата з Росією, чи зможе він домовитись із сусідом.

“До того часу, поки українці будуть приймати рішення щодо майбутнього своєї країни, виходячи з російського вектора, українська державність не має чітко окреслених перспектив”, – каже Портников.

А якщо РФ стане на шлях демократії (у що Портников не вірить), частина українців “кинуться в обійми подобрілого ведмедя”. Якщо це станеться, то Україна може повторити сценарій Грузії. Саме тому варто відмежуватись від усього російського і думати про розвиток України як частини Європи, а не як сусіда РФ.

“Я прихильник того, щоб ми говорили, наскільки Росія може перестати бути головним фактором українського існування”, – резюмував він.

  • Угода з РФ можлива лише про припинення вогню, про тимчасове перемир’я. Повноцінний мир з Росією неможливий (принаймні з цим режимом). Таку думку висловив український публіцист, письменник і журналіст Віталій Портников.

Запаси зброї та іншого військового обладнання у Пентагону скорочуються, тому обсяги пакетів військової допомоги Україні упродовж останніх місяців стали меншими.

18 вересня глава МЗС Андрій Сибіга провів зустріч з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо у Братиславі. Сторони зокрема обговорили співпрацю між державами.

Міжнародний валютний фонд відклав поновлення консультацій з урядом Росії після звернення європейських країн, що співпраця з агресором посилить пропаганду Кремля.

Президент України Володимир Зеленський оголосив, що план перемоги вже повністю готовий. У своєму вечірньому зверненні він зазначив, що всі пункти, ключові акценти та необхідні додатки з деталями до плану вже опрацьовані.

18 вересня міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас представив інформацію про додаткову військову підтримку України на закритому засіданні Комітету Сейму з питань національної безпеки і оборони.