Ірландія виділить Україні €128 млн військової та щонайменше €40 млн гуманітарної допомоги

Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс підписали двосторонню угоду про співпрацю. За нею Ірландія цього року виділить Україні 128 млн євро на нелетальну військову підтримку і понад 40 млн євро на гуманітарну допомогу.

Дублін надасть Україні системи розмінування і обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів, а також братиме участь у коаліції з розмінування. Ірландія також розгляне інші форми підтримки в рамках коаліцій спроможностей, таких як ІТ-коаліція.

Країна забезпечить постійну підготовку Збройних сил України через Місію ЄС з військової допомоги (EUMAM) та допоможе в гуманітарних питаннях і відновленні, зокрема у процесі реалізації реформ та наближенні до членства в ЄС.

Ірландія також сприятиме притягненню Росії до відповідальності, відшкодуванню збитків і посиленню санкцій, а також продовжить дипломатичні зусилля для реалізації «формули миру» та участі у роботі над поверненням українських дітей.

З початку повномасштабного вторгнення Ірландія надала Україні гуманітарну, стабілізаційну та нелетальну військову допомогу на близько 380 млн євро.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс в середу, 4 вересня, прибув з візитом до Києва, де планував оголосити про нову фінансову допомогу Україні.

18 вересня Кремль назвав “небезпечними” коментарі генсека НАТО Єнса Столтенберга про те, що рішення Заходу дозволити Україні використовувати західну зброю великої дальності для удару по Росії не буде “червоною лінією” Путіна, яка спонукала б Москву до ескалації.

Запаси зброї та іншого військового обладнання у Пентагону скорочуються, тому обсяги пакетів військової допомоги Україні упродовж останніх місяців стали меншими.

Слідчий суддя ВАКС Віктор Маслов частково задовольнив клопотання прокурора та застосував до колишнього заступника голови Дніпропетровської обласної адміністрації Максима Беспальчука запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 15 млн грн.

Група з восьми видр напала на жінку в міському парку в Малайзії.

18 вересня глава МЗС Андрій Сибіга провів зустріч з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо у Братиславі. Сторони зокрема обговорили співпрацю між державами.