Верховна Рада проголосувала за призначення Андрія Сибіги главою МЗС

Джерело: Ярослав Железняк

Народні обранці проголосували за призначення нового міністра закордонних справ України. Ним, за поданням Президента України Володимира Зеленського став Андрій Сибіга.

Підтримали призначення Сибіги 258 нардепів, 28 утримались і 29 не голосували. Голосів проти не було.

Додамо, що цього ж дня Рада звільнила з посади глави МЗС України Дмитра Кулебу, який напередодні подав у відставку. Сибіга до цього обіймав пост заступника Кулеби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не добився дозволу Заходу на удари по території РФ: ЗМІ назвали причину відставки Кулеби

Андрій Сибіга народився у місті Зборів на Тернопільщині. Навчався у ЛНУ ім. І. Франка за спеціальностями правознавство і міжнародні відносини.

Шлях у дипломатії розпочав з 1997 року, коли почав працювати в МЗС з посади аташе, третього секретаря, другого секретаря Міністерства закордонних справ України.

Вже наступного року Андрій Сибіга почав працювати другим, а згодом і першим секретарем з консульських питань українського посольства у Польщі.

На цій посаді працював до 2002 року, після чого став першим секретарем МЗС України. У 2003 році став в.о. начальника відділу, начальник відділу Міністерства закордонних справ України.

У 2006 році Сибіга – заступник директора департаменту – начальник відділу, заступник директора департаменту Міністерства закордонних справ України.

У 2008 році його призначили радником-посланником Посольства України у Польщі, а у 2012 – в.о. директора, директором Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України.

У 2016 році став Надзвичайним і Поважним Послом України у Туреччині. Цю посаду обіймав до травня 2021 року, коли його звільнив Зеленський.

Вже у 2021 році президент призначив Сибігу заступником керівника Офісу президента. На цій посаді Сибіга пробув до квітня 2024 року, поки не став заступником глави МЗС України.

5 вересня Андрія Сибігу затверджено новим міністром закордонних справ України.

Сибігу нагороджено орденами “За заслуги” II ступеня (22 грудня 2021) та III ступеня (2020 рік).

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив про розширення місії Агентства з моніторингу стану критичних для безпеки АЕС підстанцій та підтримку планів України щодо добудови енергоблоків №3 та №4 ХАЕС з використанням болгарського обладнання АЕС Belene.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 вересня. З початку доби відбулося 139 бойових зіткнень, з яких 34 досі тривають.

ЗМІ підрахували втрати російської та української армії за понад два роки повномасштабної війни.