ЗАЕС знову з’єднана з українською енергомережею двома лініями

Джерело: пресслужба Енергоатома

5 вересня о 14:40 українські енергетики повернули в роботу пошкоджену другу лінію електропередачі.

Так, живлення тимчасово окупованої Запорізької АЕС з української енергосистеми двома лініями відновлено.

Зауважимо, 2 вересня 2024 року через російські обстріли сталося пошкодження однієї з двох зовнішніх повітряних ліній. Українські фахівці тривалий час не могли оглянути місце пошкодження і розпочати ремонт через загрозу повторного обстрілу ділянки російськими військами.

Тоді у компанії попередили, що, в разі пошкодження останньої лінії, станція може втратити зовнішнє живлення для помп, які охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива, що створить серйозну загрозу ядерній безпеці.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі повідомив, що вирушає на Запорізьку АЕС, щоб продовжити надання підтримки і допомогти запобігти можливій ядерній аварії.

Він нагадав, що два роки тому створено місію МАГАТЕ, яка працює над забезпеченням ядерної безпеки на найбільшій в Європі атомній станції.

За даними синоптиків у четвер, 3 жовтня, частину країни накриють опади.

Мінно-пошукові бельгійські вівчарки Ахілл та Квад знайшли 286 вибухонебезпечних предметів на замінованих територіях Миколаївщини, після чого сапери ДСНС знищили небезпечні предмети.

Ремонтні бригади НЕК “Укренерго” відновили надійність живлення окупованої Запорізької атомної електростанції.

Один із найпопулярніших новинних сайтів у світі CNN оголосив про запровадження частково платного доступу до своїх матеріалів.

У Генеральному штабі повідомили оперативну інформацію на фронті станом на 22:00 2 жовтня. Загалом від початку цієї доби відбулося 118 бойових зіткнень.