США: Росія посилила військову активність навколо ключових підводних кабелів

Джерело: CNN

США помітили посилення російської військової активності навколо ключових підводних кабелів і вважають, що Росія тепер може з більшою ймовірністю здійснювати потенційні диверсійні операції, спрямовані на виведення з ладу критичної частини світової комунікаційної інфраструктури.

Про це CNN  повідомили двоє американських посадовців.

За словами одного з них, Росія приділяє все більше уваги створенню спеціального військового підрозділу, який розгортає величезний флот надводних кораблів, підводних човнів і морських безпілотників. Підрозділ “Головне управління глибоководних досліджень Генерального штабу” відомий під російською абревіатурою ГУГД.

“Ми стурбовані посиленням російської військово-морської активності в усьому світі та тим, що підрахунок Росії щодо завдання шкоди критичній підводній інфраструктурі США та союзників може змінитися”, — сказав американський посадовець CNN. 

За його словами, Росія продовжує розвивати військово-морський потенціал для проведення “підводних диверсій в основному через GUGI, підрозділ, який керує надводними кораблями, підводними човнами та військово-морськими безпілотниками”.

Американський посадовець сказав CNN, що США розглядатимуть будь-який такий саботаж підводної інфраструктури як значну ескалацію російської агресії за межами України.

“Будь-яка діяльність, яка пошкодила інфраструктуру морського дна, включаючи підводні кабелі, особливо в періоди підвищеної напруженості, створює ризик непорозумінь і помилкових уявлень, які можуть призвести до ненавмисної ескалації”, — сказав він.

США регулярно відстежують російські кораблі, які патрулюють поблизу критичної морської інфраструктури та підводних кабелів, часто далеко від російських берегів, додав посадовець. 

Підводні кабелі утворюють важливу основу інтернет- і телекомунікаційного трафіку в усьому світі. Більшість засобів зв’язку та інтернет-трафіку проходить через величезну мережу високошвидкісних оптоволоконних кабелів, прокладених уздовж дна океану. 

Скоординована атака може суттєво порушити приватні, державні та військові комунікації вздовж таких кабелів, а також галузі, які залежать від таких комунікацій, зокрема фінансові ринки та постачальників енергії.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.