Світовий порядок «під загрозою, якої не було з часів холодної війни» – глави МІ-6 і ЦРУ

Джерело: Financial Times

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Керівники МІ-6 Річард Мур і ЦРУ Вільямс Бернс  також заявили, що обидві країни виступають разом у “протистоянні агресивній Росії та агресивній війні Путіна в Україні”.

У своїй спільній статті вони написали, що бачили наближення війни Росії в Україні “і змогли попередити міжнародну спільноту”, зокрема розсекретивши інформацію, щоб допомогти Україні.

Вони сказали, що зараз ведеться робота, щоб “зірвати безрозсудну диверсійну кампанію” по всій Європі з боку Росії, сприяти деескалації у війні Ізраїлю та Гази та боротися з тероризмом, щоб перешкодити відродженню Ісламської держави (ІД).

“Немає сумніву, що міжнародний світовий порядок – збалансована система, яка привела до відносного миру та стабільності і забезпечила підвищення рівня життя, можливостей і процвітання – знаходиться під загрозою, яку ми не бачили з часів холодної війни”, – йдеться в статті.

“Успішна боротьба з цим ризиком” лежить в основі особливих відносин між Великою Британією та США, додали вони.

У своїй спільній статті глави розвідок заявили, що зараз “триматися курсу важливіше, ніж будь-коли”, коли йдеться про підтримку України, додавши, що Путін “не досягне успіху”.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.