В Канаді пакистанця звинувачують у плануванні масового розстрілу євреїв в Нью-Йорку

Джерело: The Guardian

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

20-річного Мухаммада Шахзеба Хана заарештували та звинуватили у спробі надати матеріальну підтримку, а також ресурси іноземній терористичній організації: у цьому випадку це Ісламська держава Іраку та Аль-Шам.

“Відповідач, як стверджується, планував терористичну атаку в Нью-Йорку приблизно 7 жовтня цього року з озвученою метою вбити, від імені [Ісламської держави], якомога більше євреїв”, — заявив генеральний прокурор США Меррік Гарленд.

Ще в листопаді минулого року Хан почав публікувати в соціальних мережах повідомлення про свою підтримку Ісламської держави.

У серпні агенти правоохоронних органів під прикриттям почали спілкуватися з Ханом, який пізніше створив приватний груповий чат, щоб розібрати деталі запланованої атаки.

Хан нібито закликав агентів – не усвідомлюючи, що вони правоохоронні – отримати зброю для масового розстрілу євреїв, який він планував.

За даними слідства, він сказав офіцерам, що хотів здійснити напад у Нью-Йорку через велике єврейське населення, навіть попросивши агентів розвідати кілька районів і оцінити, наскільки велика в них єврейська популяція.

Правоохоронні органи затримали Хана, коли він намагався перетнути територію Сполучених Штатів. Його заарештували в Ормстауні, Канада.

Якщо його визнають винним, йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.