Російським військополоненим заборонили дзвонити додому — омбудсман

Джерело: телемарафон

Російським військовим, які перебувають в українському полоні, більше не дозволяють здійснювати телефонні дзвінки. Це рішення ухвалили після випадків розстрілів українських військових, повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Лубінець зазначив, що на території України функціонують чотири спеціальні табори для російських полонених, умови в яких відповідають вимогам Женевських конвенцій.

“Ми розуміємо, що, на жаль або на щастя, ми не можемо себе поводити так, як росіяни. Скажу відверто, деякі речі ми змінюємо. Наприклад, було дуже багато дискусій з приводу можливості телефонувати російським військовополоненим до своїх рідних на територію Росії”, — заявив омбудсмен.

Лубінець пояснив, що це рішення було ухвалене після публікації відео з розстрілами українських полонених, і вважає, що такі дії з боку російських військових є навмисними.

Він також підкреслив, що відповідно до Женевських конвенцій, військовополонені мають право на листування, але не на телефонні дзвінки.

“Станом на зараз у росіян зберігається можливість писати листи, але права на здійснення телефонних дзвінків у них уже немає”, — підсумував Лубінець.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.