У Німеччині попередили про активізацію хакерів ГРУ

Джерело:  Федеральне відомство захисту конституції

Контррозвідка Німеччини повідомила про активізацію кіберугруповання, пов’язаного з російським ГРУ, яке здійснює атаки на країни НАТО та ЄС. Федеральне відомство захисту конституції Німеччини, у співпраці з американськими партнерами та іншими міжнародними спецслужбами, оприлюднило відповідне попередження.

Згідно з даними, це угруповання, відоме як UNC2589, UAC-0056, Cadet Blizzard або Ember Bear, атакує критичну інфраструктуру у різних країнах. Воно пов’язане з російською військовою частиною 29155, що має історію диверсій і кібератак, зокрема, отруєння Сергія Скрипаля у Великій Британії у 2018 році. З 2020 року підрозділ активно здійснює кібератаки та залучає кіберзлочинців для операцій.

Ці атаки часто використовуються для шпигунства та диверсій, супроводжуються зламом сайтів і викраденням даних. Наприклад, угруповання відповідальне за атаку WhisperGate проти українських державних відомств у січні 2022 року, яка пошкодила ІТ-системи.

Угруповання здійснювало атаки на інфраструктуру в країнах НАТО, зокрема в Європі та Північній Америці, а також у Латинській Америці та Центральній Азії. Цілями були державні установи, транспорт, енергетика та охорона здоров’я.

З початку 2022 року основною метою кіберугруповання стало шпигування та спроби перешкоджати наданню допомоги Україні. Зафіксовано понад 14 тисяч випадків сканування доменів у 28 країнах НАТО та ЄС, включно з Німеччиною.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.