НБУ запровадив нові обмеження на використання платіжних карток за кордоном

Джерело: НБУ

Національний банк України запровадив нові обмеження на використання платіжних карток, випущених українськими банками для рахунків в іноземній валюті під час розрахунків за кордоном. Ці заходи стосуються оплати за низку товарів і послуг, включаючи годинники, ювелірні вироби, вироби зі срібла, коштовне каміння та монети.

Зміни набувають чинності з 10 вересня 2024 року.

Відтепер для операцій з відповідними торговими кодами (5094, 5944, 5972) запроваджено щомісячний ліміт у 100 тисяч гривень в еквіваленті. Це обмеження відповідає ліміту, встановленому для карток, прив’язаних до рахунків у національній валюті.

Окрім цього, встановлено щомісячний ліміт у 500 тисяч гривень для операцій з кодом торговця 6513, які включають оплату послуг агентів з нерухомості, комісій за управління та проживання за кордоном. У НБУ вважають, що цей ліміт враховує потреби українців, які перебувають за межами країни, та задовольняє потреби 98% клієнтів банків, які здійснюють подібні операції.

“Він дасть змогу запобігти спробам обходити встановлені НБУ обмеження на відповідні операції та уникнути відпливу капіталу з України у значних обсягах”, — зазначили в НБУ.

Також регулятор дозволив підприємствам відшкодовувати купонні платежі за єврооблігаціями, виплачені з 24 лютого 2022 року по 9 липня 2024 року, за умови використання власної іноземної валюти. Це не вплине на міжнародні резерви країни.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.