Порошенко обговорив допомогу для України з кандидатом на пост президента Польщі

Джерело: пресслужба “ЄС” та

Глава фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко зустрівся з міським головою Варшави Рафалом Тшасковським для обговорення питань посилення підтримки України. Основними темами стали безпекові аспекти, зокрема захист повітряного простору за “ізраїльською моделлю”, енергетична безпека під час зимового сезону та гуманітарна допомога.

Фото: пресслужба “ЄС”

Порошенко подякував Польщі за прихисток понад 100 тисяч українців у Варшаві та наголосив на важливості співпраці з союзниками у відповідь на російську агресію. Також обговорювали децентралізацію, функціонування вільних медіа в умовах війни та забезпечення культурних і мовних потреб українських дітей у Польщі.

“Докладно розповів йому про безпековий стан в Україні загалом, ситуацію на фронті, мотивацію українських військових та нагальні потреби для відсічі російському вторгненню. Саме час для спільної із союзниками відповіді агресору за взірцем “ізраїльської моделі” на зухвалі обстріли території України, тим більше порушення повітряного простору союзників”, – написав Порошенко у соцмережах.

Рафал Тшасковський, якого вважають ймовірним кандидатом на президентських виборах у Польщі у 2025 році, активно підтримує Україну, що підкреслює його популярність серед виборців.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.