У Польщі викрили російських і білоруських агентів на підготовці «кібервійни»

Джерело: віцепремʼєр-міністр, міністр цифрофізації Польщі Кшиштоф Гавковський

Польські спецслужби викрили мережу агентів, пов’язаних із Росією та Білоруссю, які планували масштабну кібератаку на державні органи влади та місцевого самоврядування Польщі. Метою цієї операції було викрадення важливої інформації та подальший шантаж, що фактично стало б частиною “кібервійни” проти країни, сказав міністр цифровізації Польщі Кшиштоф Гавковський.

За його словами, останніми днями спецслужби змогли викрити групу, яка мала конкретні завдання в Польщі та діяла з певної локації.

Зловмисники почали свою діяльність з польського антидопінгового агентства Polada, після чого планували проникнути до інших стратегічних польських інституцій, включно з державними компаніями та місцевим самоврядуванням. Метою атак було паралізувати політичну, військову та економічну систему Польщі.

Гавковський зазначив, що завдяки оперативним діям спецслужб вдалося запобігти викраденню даних. За першу половину 2024 року польські служби зареєстрували понад 400 000 кібератак, що на 100% більше порівняно з попереднім роком.

Агенти намагалися дестабілізувати країну через кібератаки, проте спецслужби Польщі змогли вчасно нейтралізувати загрозу та запобігти потенційним наслідкам.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.