10 вересня: яке сьогодні свято, іменини, традиції, прикмети

Джерело: Букви

10 вересня відзначають Всесвітній день запобігання самогубствам та Міжнародний день гінекологічного здоров’я. Церква згадує сьогодні мучениць Минодору, Митродору і Німфодору.

Всесвітній день запобігання самогубствам: відзначається щорічно з 2003 року з метою сприяння діяльності щодо запобігання самогубств у всьому світі. Всесвітній день запобігання самогубствам почали проводитися з ініціативи Міжнародної асоціації з запобігання самогубствам (МАЗС) при активній підтримці Всесвітньої організації охорони здоров’я та під патронажем Організації Об’єднаних Націй.

Міжнародний день гінекологічного здоров’я: започаткований 2001 року Кет Меззіллою, яка подолала рак піхви і почала підтримувати жінок з подібними проблемами. Відтак мета дня – підвищення обізнаності про гінекологічні проблеми та привернення уваги до важливості жіночого здоров’я.

У різних країнах світу сьогодні відзначають:

  • Гонконг, КНР – Національний день вчителя
  • Гондурас – Національний день дитини
  • Гібралтар – Державне свято

Цього дня у світі:

  • 1856 — закінчення Кримської війни, поразка Російської імперії, перемога коаліції Османської імперії, Великої Британії, Французької імперії та Сардинського королівства.
  • 1919 — на Паризькій мирній конференції укладено Сен-Жерменський договір, який визнавав право Румунії на Буковину, Чехословаччини — на Закарпаття, а також суверенітет Антанти над Галичиною; Австро-Угорщина припинила своє існування.
  • 1920 — прийнята конституція Австрійської Республіки, згідно з якою країна стала “союзною державою” з правами широкої автономії.
  • 1941 — у в’язницях Києва радянськими спецслужбами без вироку суду розстріляно всіх в’язнів.
  • 1943 — біля села Новий Загорів бійці УПА дали бій переважаючим силам німців.
  • 1989 — Угорщина відкрила свої західні кордони для біженців зі Східної Німеччини, що ознаменувало перший прорив “берлінської стіни”.
  • 1993 — Кабінет Міністрів України ухвалив постанову “Про вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні у 1932—1933 роках”.
  • 2001 — масове отруєння метанолом у Пярну (Естонія), яке спричинило загибель 68 осіб.

Яке сьогодні церковне свято:

10 вересня в церковному календарі – день пам’яті святих мучениць Минодори, Митродори і Німфодори. Святі мучениці Минодора, Митродора і Німфодора були трьома рідними сестрами, які жили у Витинії (сучасна Туреччина) в часи імператора Максиміяна. Вони вирішили присвятити своє життя Богу і оселилися у безлюдному місці, щоб весь час проводити в молитвах. Імператор Максиміян, дізнавшись про їхню віру, наказав привести сестер до себе. Вони відмовилися зректися християнства, за що були піддані жорстоким тортурам і зрештою страчені. Їхня стійкість і відданість вірі зробили їх прикладом для багатьох християн.

Прикмети:

  • На горобині багато ягід – осінь буде дощовою, а зима – дуже морозною і суворою, а якщо мало ягід – осінь буде сухою
  • Дощ цього дня – ще буде тепло
  • День видався сонячний – до кінця місяця очікується негода

Традиції:

  • Цього дня традиційно збирали горобину, тому що ягоди в цей період вважалися найбільш лікувальними.

Іменини сьогодні святкують:

Андрій, Василь, Гаврило, Гліб, Євген, Іван, Костянтин, Микола, Павло, Петро, Семен, Тетяна.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.