На Філіппінах заарештували лідера секти, якого звинувачують у секс-торгівлі людьми

Джерело: CNN

Після 16 днів пошуків поліція заарештувала на Філіппінах засновника секти “Королівство Ісуса Христа” пастора Аполло Карреона Кіболоя, якого звинувачують у насиллі та торгівлі людьми.

Разом із лідером секти поліція затримала чотирьох його помічників, які здалися самі.

Як зазначається, поліціянти намагалися “спіймати” проповідника та п’ятьох його ймовірних спільників під час спеціальної операції, виконання якої почали більше двох тижнів тому.

Близько двох тисяч офіцерів оточили церковний комплекс площею 30 гектарів, де, як вважають, переховувався Кіболой. Його послідовники нібито кидали каміння в поліціянтів і заблокували дорогу палаючими шинами. Працівники поліції рили тунель, щоб знайти Кіболоя.

За словами речника поліції Філіппін Жана Фахарда, Кіболой вийшов після того, як йому виставили ультиматум, що він повинен здатися протягом 24 годин.

Адвокат проповідника Ізраеліто Торреон заявив, що його підопічний “вирішив здатися, тому що не хоче, щоб незаконне насильство продовжувалося на території церковного комплексу”.

Пастора та його помічників доставили до Маніли, столиці Філіппін. Вони перебувають під посиленою охороною в центрі утримання під вартою в штаб-квартирі поліції.

Що відомо про Кіболоя?

Аполло Кіболой заснував реставраційну “церкву” під назвою “Королівство Ісуса Христа” (KOJC) у 1985 році, на піку популярності телеєвангелізму, проголосивши себе “Призначеним Сином Бога” та “Власником Всесвіту”.

Понад три роки Кіболоя розшукують як філіппінська поліція, так і Федеральне бюро розслідувань США. У 2021 році Кіболоя та кількох його спільників звинуватили у секс-торгівлі із застосуванням примусу і шахрайства.

За даними ФБР, жінок і дівчат залучали до “церкви” як “особистих помічниць”, а потім змушували їх готувати для лідера, прибирати його оселю, робити йому масаж і займатися з ним сексом на так званих “нічних чергуваннях”. Серед постраждалих були 12-річні дівчата.

Прокуратура Центрального округу Каліфорнії також виявила, що Кіболой і його спільники привозили членів “церкви” до США за фіктивними візами та змушувала їх збирати пожертви нібито для “благодійної організації”, а насправді – для оплати розкішного життя лідерів секти.

10 листопада 2021 року у США видали федеральний ордер на арешт Аполло Кіболоя.

У 2023 році влада Філіппін розпочала власне розслідування, під час якого колишні члени “церкви” звинуватили Кіболоя в експлуатації та сексуальному насильстві щодо них.

Натомість адвокат Кіболоя відкинув усі звинувачення і заявив, що планує судитися з поліцією за рейд на територію “церкви”.

Американська компанія-розробник софту для розпізнавання тексту ABBYY масово звільнила співробітників з російським громадянством, як мінімум із трьох своїх міжнародних офісів — на Кіпрі, в Угорщині та Сербії.

У Центрі національного спротиву зауважили, що у тимчасово окупованому Донецьку відбулася так звана “міжнародна” конференція “історія новоросії”, на якій зокрема акцентували на вигаданому “спільному” минулому України та РФ.

У жовтні польський центр міжнародної допомоги (PCPM) за підтримки МЗС країни розпочне ремонт чотирьох амбулаторій у селах на Херсонщині, адже саме тут відбуваються щоденні обстріли російськими військовими.

Новообраний генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що Україна має стати членом альянсу, оскільки досягти сталої та міцної безпеки у Європі без неї неможливо.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 1 жовтня. З початку доби відбулося 110 бойових зіткнень, противник завдав 2 ракетні удари (2 ракети), 59 авіаційних ударів (зокрема, задіяв 104 КАБ) та 446 ударів дронами-камікадзе, здійснив 2713 обстрілів позицій наших військ.