На Черкащині кримінальний авторитет побив військового: що відомо про інцидент

Джерело: 1800

У місті Сміла (Черкаська область) місцевий кримінальний авторитет побив українського захисника та змусив його просити вибачення на камеру. На інцидент зреагували військові та публічні особи.

За даними ЗМІ, інцидент бере початок з кінця серпня. Військовий зі Сміли Анатолій Гончаренко у соцмережі опублікував допис про розшук автівки на іноземних номерах. Як зазначив Гончаренко, водій автівки спричинив аварійну ситуацію з його батьками і мав з ними конфлікт через це.

Анатолій Гончаренко – ветеран російсько-української війни, був бійцем одного з бойових підрозділів Сил спеціальних операцій (ССО). За сімейними обставинами був демобілізований.

Через певний час після публікації про розшук авто, в інтернеті опублікували відео, як невідомий б’є людину у військовій формі. Як з’ясувалось згодом, людина у камуфляжі – сам Анатолій, а його кривдником, імовірно, був водій автомобіля, який він розшукував.

Ще трохи згодом у соцмережах почали поширювати відео, де Анатолія Гончаренка змушують просити вибачення. На відео – військовий на колінах, у дощову погоду, прикручує номерні знаки на автомобіль, який він розшукував. Згодом стало відомо, що Гончаренко зірвав ці знаки з автівки, що і призвело до конфлікту.

Згодом Гончаренко записав ще одне відео – на ньому у військового побите обличчя – у якому він просить вибачення за свій допис та говорить про те, що це саме його батьки спровокували аварійну ситуацію.

Мешканці Сміли ідентифікували зловмисника, який побив Гончаренка. За їх твердженням, кривдник – відомий кримінальний авторитет міста Вадим Долотенко.

На відео видно, як він двічі вдарив Гончаренка та змусив його просити вибачення за те, що військовий “зганьбив його” на все місто.

У ЗМІ зазначили, що сам Долотенко є фігурантом кількох кримінальних проваджень, серед яких побиття грабежі.

Ще у 2017 році Долотенко мав конфлікт з місцевим активістом Іллею Слободяником, відтак він одним із перших розпізнав на відео з Гончаренком кримінального авторитета.

Після того, як відео з Гончаренком набуло резонансу, смілянський депутат і підприємець Віктор Овчаренко ініціював проведення розширеної наради, зокрема аби вислухати правоохоронців, які не реагували на інцидент.

Після цього поліціянти все ж зреагували на ситуацію та повідомили, що спершу побитий військовий наполягав, що не має претензій до кривдників і просив не проводити подальші дії.

“Пізніше поліцейські знову зустрілися з чоловіком, який після спілкування погодився написати заяву щодо нанесення йому тілесних ушкоджень. Під процесуальним керівництвом Смілянської окружної прокуратури слідчі внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. У ході досудового розслідування можлива додаткова кваліфікація події. Водночас щодо дій працівників поліції керівництвом Головного управління Національної поліції в Черкаській області розпочато службове розслідування”, – резюмували у ГУНП у Черкаській області.

Прокоментували інцидент й публічні особи та військові. Зокрема про конфлікт написав активіст Ігор Лаченков, який закликав правоохоронців зреагувати на ситуацію.

Командир 2-го штурмового батальйону 3-ї ОШБр Дмитро Кухарчук зауважив, що для нього у цій ситуації “краєм” стало те, що військовий просив вибачення у свого кривдника.

“Я знаю і розумію що серед військових багато дегенератів, але одягаючи форму на розмову з “підмуркуючим” світом, будь готовий за неї відповідати. Отримати в їб*ло – то пів біди. Хто не отримував – не відчув смак життя. Вибачатись перед пернатим, ковтаючи приниження, означає – стати в один ряд з пернатим. І в цьому контексті – поведінка не гідна військового”, – зауважив Кухарчук.

Попри це Кухарчук вирішив створити збір коштів на покарання Долотенка. За словами Кухарчука той (або ті), хто “найяскравіше” покарає його,отмає всі зібрані кошти.

“Вадік, якщо ти сам себе покараєш і скинеш відео – всі гроші з банки перерахую тобі. А пляшку ми потім ще й на аукціоні розіграємо”, – резюмував Кухарчук.

Активіст Сергій Стерненко наголосив, що Долотенка покривають місцеві поліціянти додавши, що “подібних Вадіків” є чимало по всій країні.

Військовий та політик Микола Колесник закликав вище керівництво поліції звернути увагу на інцидент.

“Мусора/полуполіціянти в місті Сміла, п…ри, такі ж самі як орки, такі ж курки, як і місцеві кримінальні авторитети, голімі бройлери! Потрапило відео на очі, де просто знущаються над пораненим на війні бійцем, в місті Сміла, купа підкачаних, в шортиках, бичків, бʼють бійця, записують це на камеру, поліція з язиком в дупі і з пістолетами на боку, мовчки це хаває”, – наголосив він.

Народний депутат України VII та VIII скликань, військовий Андрій Іллєнко назвав інцидент у Смілі “відображенням сумної тилової реальності”.

“Держава на таке має реагувати жорстко і за законами воєнного часу. І не лише коли піднявся загальний розголос. Інакше буде лихо”, – зауважив він.

  • Працівники Державного бюро розслідувань скерували до суду обвинувальний акт щодо колишнього керівника навчального курсу Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, який майже два роки бив та принижував курсантів.

Американська акторка Деметрія МакКінні з’явилася на вечірці після вручення телепремії “Еммі-2024”, яка відбулася 15 вересня у Лос-Анджелесі, у вбранні GASANOVA.

Станом на сьогодні Німеччина повністю розв’язала питання з нестачею російського газу. З такими словами віцеканцлер, міністр економіки та енергетики Роберт Габек виступив на зустрічі з громадянами Оснабрюка.

Раніше невідомий музичний твір Вольфганга Амадея Моцарта, написаний, ймовірно, в його підлітковому віці, знайшли у бібліотеці Німеччини.

В аеропорту китайського міста Чунцин пасажирку висадили з літака, оскільки вона відмовилася випускати з рук сумку Louis Vuitton.

26 вересня глава США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.