З окупованих територій вдалось повернути ще шістьох дітей

Джерело: засновник Save Ukraine Микола Кулеба

З тимчасово окупованих територій Херсонської, Запорізької, Донецької областей та Криму вдалося повернути шістьох дітей на підконтрольну Україні територію. Одним із врятованих став 17-річний юнак, який боявся, що його призвуть до армії РФ.

За словами хлопця, окупанти водили дітей до пам’ятників Другої світової, де вчителі-колаборанти розповідали про “захист” радянської армії від нацистів і проводили російську пропаганду. Він намагався уникати відвідування російської школи.

Виїзд юнака з окупації був складним: на кордоні ФСБ тиснули на нього та супровідників, звинувачуючи в шпигунстві й погрожуючи повернути назад. Попри це, він зміг повернутися в Україну.

Загалом вдалось повернути на підконтрольну Україні територію 487 дітей.

  • З тимчасово окупованої Херсонщини вдалося повернути на підконтрольну Україні територію ще одну сім’ю, яка виховує трьох дітей.
  • У Центрі національного спротиву поінформували, що у межах підготовки до навчального року на тимчасово окупованих територіях росіяни змушують дітей писати листи загарбникам.
  • З окупованих територій Херсонської області на підконтрольну Україні територію повернули ще п’ять сімей з дітьми. Загалом у цих родинах виховується вісім дітей: п’ятеро хлопчиків і три дівчинки, віком від 6 до 14 років.

19 вересня російська армія здійснила атаку на Запорізький район із застосуванням керованих авіабомб (КАБ). Внаслідок цього одна людина загинула, ще дві зазнали поранення.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.