Кліматичні активісти заблокували роботу Рейксмузею в Амстердамі

Джерело: ArtNews

Екоактивісти з групи Extinction Rebellion (XR) заблокували Рейксмузей – один із найвідоміших і найважливіших музеїв світу, присвячений історії, мистецтву та культурі Нідерландів.

Як зазначається, активісти XR у жовтих костюмах і масках запустили жовті димові шашки біля музею. Декілька протестувальників прикували себе до паркану біля входу та вимагали від Рейксмузею розірвати відносини зі своїм головним спонсором – нідерландським транснаціональним банком ING Group.

За інформацією XR, банк фінансує проєкти, які сприяють зміні клімату.

Фото: ArtNews

“Незрозуміло, як Рейксмузей може дозволити собі фінансуватися ING, найбільшим фінансовим рушієм кліматичної кризи”, – заявив представник XR.

За його словами, музей дає можливість “великому забруднювачу” ховатися за відомими витворами мистецтва з історії Нідерландів.

У відповідь у музеї заявили, що закрили свої двері, щоб захистити відвідувачів, персонал і твори мистецтва.

“Будь-які дії, які ставлять все під загрозу, є неприйнятними”, — наголосили в Рейксмузеї.

У поліції повідомили, що було заарештовано 33 протестувальника XR, які прикували себе до огорожі, їх перемістили в інше місце. Представник поліції уточнив, що їм дали можливість провести демонстрацію на найбільшій площі Амстердама, Музейній площі, але активісти відмовилися.

“Демонстрантам дали деякий час для цього, але, на жаль, вони не дотрималися інструкцій. Тим самим вони порушили закон про публічні демонстрації”, – пояснили правоохоронці.

Представники банку наголосили, що “завжди відкриті до діалогу”.

Президент України Володимир Зеленський наступного тижня зустрінеться з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс у Вашингтоні. Зустріч відбудеться на тлі зусиль Гарріс зміцнити свій зовнішньополітичний профіль, повідомляє ЗМІ із посиланням на джерело, обізнане з питанням.

Згідно з одинадцятьма представниками індійського та європейського уряду й оборонної промисловості, європейські клієнти перенаправили артилерійські снаряди, які продають індійські виробники зброї, в Україну, що викликало обурення в росіян.

19 вересня станом на 8:00 триває 939 доба широкомасштабної збройної агресії Росії проти України. На фронті ситуація залишається напруженою, оскільки противник продовжує атакувати позиції ЗСУ, використовуючи чисельну перевагу в живій силі та техніці. Українські захисники ефективно стримують наступ, завдаючи агресору значних втрат.

Польща розглядає можливість тиску на Україну через питання Волинської трагедії в контексті її євроінтеграційних прагнень, повідомляє польський журналіст Марцін Терлік. За даними його джерел, під час нещодавніх переговорів у Києві президент Володимир Зеленський та міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський мали складну розмову на цю тему.

19 вересня російська армія здійснила атаку на Запорізький район із застосуванням керованих авіабомб (КАБ). Внаслідок цього одна людина загинула, ще дві зазнали поранення.