Український бізнес наймає більше жінок та підлітків на тлі нестачі працівників – Reuters

Джерело:Reuters

Війна в Україні виснажує робочу силу, тому підприємства заповнюють критичну нестачу кадрів, наймаючи більше жінок на традиційно чоловічі посади, а також залучаючи старших працівників, підлітків і студентів.

Через виїзд за кордон мільйонів людей, в основному жінок і дітей, і мобілізацію десятків тисяч чоловіків, криза робочих місць загрожує економічному зростанню і відновленню. Згідно з опитуванням Мінекономіки серед 3000 компаній, майже 60% з них зазначили, що їхньою головною проблемою є пошук кваліфікованих працівників.

Директорка зі сталого розвитку металургійної компанії “Метінвест” Тетяна Петрук повідомила, що нині відкрито близько 4000 вакансій у компанії, а дефіцит кадрів впливає на виробництво.

“Брак кадрів відчуваємо не лише ми. Його відчувають усі компанії в регіонах, у тому числі й наші підрядники”, – зазначає вона.

Великі українські компанії змінюють підходи до ведення бізнесу і підбору кадрів, включаючи ротацію персоналу, розширення посадових інструкцій, автоматизацію процесів, повторний набір пенсіонерів і впровадження нових пільг, зокрема для молоді.

“Сільпо” активно наймає жінок на традиційно чоловічі позиції, такі як охоронці, вантажники, пакувальники і обробники м’яса, включаючи шістьох жінок-водіїв вантажівок.

В таких сферах, як виробництво сталі, частка жінок зросла до 30-35% в “Метінвесті”, де також наймають жінок на підземні роботи.

Vodafone, приділяючи увагу молоді, модернізував свою програму, що дозволило близько 50 підліткам у 12 містах здобути перший досвід роботи.

Протягом доби армія РФ обстріляла низку населених пунктів Донецької області. Станом на ранок 19 вересня внаслідок атак відомо про десятьох поранених.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) оголосив у державний та міжнародний розшук народного депутата від “Слуги народу” Андрія Одарченка, який обвинувачується у спробі підкупу керівництва Міністерства відновлення. Відомо, що раніше він виїхав за кордон і не з’явився на судове засідання.

Північна Корея випробувала нові тактичні балістичні ракети з використанням надвеликих боєголовок і модифікованих крилатих ракет, повідомило державне інформаційне агентство KCNA.

Нещодавно Букви опублікували інтерв’ю із сестрою українського військовослужбовця, який офіційно вважається безвісти зниклим. За словами…

Внаслідок нічних і ранкових російських обстрілів Сумської області 19 вересня загинули двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення. Ворог здійснив 19 атак по прикордонних районах та населених пунктах, зафіксовано 38 вибухів.