З полону повернувся морпіх, син якого виходив з плакатом «У моєї мами рак. Поверніть тата»

Валерія Цуба
Журналістка Букв

13 вересня до України з російського полону повернулися 49 українців: це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також цивільні громадяни. Зокрема, вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць, що чинили спротив ворогові на “Азовсталі”, серед яких – 15 належать до бригади “Азов”, яких вдалося обміняти вперше з травня 2023 року. Складною протягом цих років була ситуація і щодо обмінів бійців морської піхоти, які теж потрапили до полону під час оборони Маріуполя. Незабаром після появи новин про обмін, Букви отримали повідомлення від Марії – сестри військовослужбовця морських сил Олега Нечаєва. Вона повідомила про те, що її брата було звільнено.

Джерело: Букви

Олег Нечаєв самостійно ухвалив рішення долучитися до військової служби ще у 2020 році. Вже з початком повномасштабної війни він опинився в епіцентрі боїв за Маріуполь, тоді як його родина перебувала в окупованому Мелітополі. Востаннє, з оточеного Маріуполя, Олег зателефонував дружині наприкінці березня з проханням показати дітей. Далі – зв’язок з ним перервався. Були лише неправдиві відомості від невідомих осіб, які стверджували, що Олег поранений і потрібні гроші на його лікування. Як згодом виявилося, це були шахраї. 

У березні цього року, в інтерв’ю для Букв, Марія розповіла, що протягом цих років єдиним джерелом інформації про Олега – були свідчення звільнених бійців. Завдяки цьому стало відомо про постійне переміщення бійців 501-го батальйону, до якого належить Олег, колоніями на окупованих територіях і в Росії. Зокрема, була інформація, що після Оленівки захисника перевели до Таганрога, Ростовської області, а пізніше – до Ряжська, Рязанської. Також для родини з’явилися відомості, що наприкінці грудня 2022 – на початку січня 2023 року, ймовірно, вже були спроби його звільнити. Декілька разів на російських Телеграм-каналах з’являлися фотографії Олега.

Фото: надано Марією

“У нас така ситуація, що часу обмаль, бо діти можуть залишитися сиротами”, – наголошувала Марія. Власне, на початку вересня 2022 року, коли Марія з родиною виїхала з Мелітополя, для неї розпочалась подвійна боротьба – за звільнення брата та життя його дружини. Адже в Олександри (дружини Олега) виявили рак молочних залоз, що, як вже пізніше припускали лікарі, швидко поширився саме через стрес. Розуміючи, що ситуація є вкрай хиткою, а терміни повернення брата з полону невідомі – Марія стала опікуном двох дітей Олега.

“Спочатку Олександра також брала участь в тематичних акціях, ходила на зустрічі, однак зараз, по-перше, їй дуже складно вистояти через болі в спині, що виникли внаслідок перенесеного перелому хребта. Додатково в неї метастази в кістках… Але вона повторює: “Я не збираюсь помирати. Я чекаю Олега”. І вона цим живе”, – ділилась Марія щодо стану Олександри.

Фото: надано Марією (дружина та син Олега)

Власне, молодший син захисника Артем теж неодноразово разом з тіткою відвідував акції на підтримку військовополонених. Так, в мережі стали відомими фото, на яких він тримає плакат: “У моєї мами рак. Поверніть мені тата”. Водночас, сам Олег протягом періоду перебування у полоні, не знав про хворобу дружини. Адже, як зазначає Марія, усі написані листи не були йому передані.

Сьогодні родина дочекалася повернення Олега Нечаєва, і попереду їх чекає тривала реабілітація та час, проведений разом. Однак, як зазнає Марія, їхня історія не єдина: вже були випадки, коли родичі полонених стикалися з важкими хворобами. Вона наголошує, що таких історій багато, і в їхньому випадку – час на очікування близької людини обмежений.

“Нарешті цей день настав. Мого братика обміняли. Дякую всім, хто мене підтримував і співчував”, написала Марія на своїй сторінці у Фейсбуці. 

На момент публікації матеріалу, Марія повідомила, що вже мала можливість побачити брата на відео. Наразі вони родиною їдуть на зустріч з Олегом.

Відзначимо, що лише серед оборонців Маріуполя у полоні може перебувати понад 1500 осіб.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.