Сі Цзіньпін пообіцяв $50 млрд для підтримки Африки, шоб посилити вплив Китаю – Bloomberg

Джерело: Bloomberg

Президент Китаю Сі Цзіньпін оприлюднив низку економічних підсолоджувачів для Африки, демонструючи прихильність Китаю зміцненню свого впливу на континенті, який є ключовим для його геополітичних амбіцій.

Зокрема Сі пообіцяв надати 50 мільярдів доларів фінансової підтримки на дев’ятому форумі китайсько-африканської співпраці.

Ця сума включає обіцянку потроїти китайські кредитні лінії континенту до 30 мільярдів доларів, попри уповільнення економіки в країні. Сі не уточнив, де і як будуть використані кошти, але на думку співзасновника The China Global South Project Еріка Оландера кредит може бути використаний для закупівлі “величезної кількості сонячних панелей, акумуляторів і електромобілів”.

Окрім грошових зобовʼязань, Сі гарантував більшу підтримку в підготовці африканських військових і державних службовців та пообіцяв скасувати всі тарифи для 33 африканських країн з низьким рівнем доходу і підвищити рівень дипломатичних відносин.

Сі також пообіцяв посилити взаємодію з урядом, зокрема запросивши 1000 членів африканських політичних партій до Китаю для «поглиблення обміну досвідом партійного та державного управління».

Такі програми дадуть африканським країнам можливість навчитися в «ефективної» бюрократії Китаю, прокоментував Дрю Томпсон, колишній посадовець Пентагону.

Літак, що вилетів з аеропорту Паолуччі поблизу Модени та прямував до Франції, зник з радарів на центральній півночі Італії. На його борту перебували троє французьких громадян.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.

Біоактивне скло, що з’єднується з тканинами та зміцнює кістки й зуби, поєднали з токсичним металом галієм. Лабораторні випробування показали, що це скло знищує ракові клітини і може регенерувати хворі кістки.

За даними ЗМІ Румунія звернулась до України з проханням збивати російські БпЛА, які іноді залітають на румунську територію під час атак безпілотників.

Колишній президент США Дональд Трамп хоче подати позов проти Міністерства юстиції та ФБР на суму 115 мільйонів доларів через “зловмисне політичне переслідування” у справі про неналежне зберігання секретних документів у його резиденції у Флориді.