Помер український кінооператор-постановник Леонід Бурлака

Джерело: Одеське відділення Національної спілки кінематографістів

В Одесі помер український кінооператор-постановник, заслужений діяч мистецтв, кавалер ордена “За заслуги” III ступеня Леонід Бурлака.

“Після тривалої та тяжкої хвороби, відійшов у засвіти легендарний кінооператор Леонід Бурлака. Він народився в Одесі у жовтні 1938 року і, як справжній одесит, впродовж всього життя залишав рідне місто лише тоді, коли виїжджав чи то на навчання, чи у кіноекспедиції”, – йдеться у дописі.

За словами колег, Бурлака з дитинства захоплювався фотографією, у 18 років вже працював на телебаченні – освітлювачем, асистентом оператора, оператором, з 1961 року, ще до закінчення профільного вишу – на кіностудії.

Зазначається, що одесит разом із дипломом вишу одержав “фантастичну для будь-кого іншого” пропозицію творчої роботи на “Мосфільмі”, але відмовився, сказавши, що його місто – Одеса.

“Його ім’я – в титрах фільмів, які не лише знали всі за минулих часів, але й пам’ятають та багаторазово переглядають сьогодні, коли минули десятки років. Одна “Ера милосердя” (“Місце зустрічі змінити не можна”) чого варта. А “Вірність”, що принесла її творцям та студії приз Венеційського МКФ. А “Прощавай” та “Поїзд у далекий серпень”. Чотири десятки прокатних стрічок, два десятки телевізійних – такий доробок зазначено у творчій картці оператора-постановника, Леоніда Бурлаки”, – мовиться в заяві.

Серед його фільмів також – “Мушкетери з 4 “А””, “Хлоп’ята їхали на фронт”, “Чарівне коло”, “Золоті черевички”, “Взяти живим”, “Двоє в пісках”, “Поки не випав сніг…”, “Павутиння”, “Без ошийника” (приз “За найкращий фільм” V Відкритого фестивалю фільмів для дітей та юнацтва), “Як коваль щастя шукав” та інші.

Прощання з Бурлакою відбудеться на Одеській кіностудії у вівторок, 17 вересня, о 12.00.

 

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Іспанська поліція заарештувала у Мадриді чоловіка, який мав намір продати підроблену картину Леонардо да Вінчі за 1,3 мільйона євро.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Літак, що вилетів з аеропорту Паолуччі поблизу Модени та прямував до Франції, зник з радарів на центральній півночі Італії. На його борту перебували троє французьких громадян.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.