Україна запросила ООН та Червоний Хрест у Курську область. Кремль протестує

Джерело: BBC

МЗС України звернулося до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста з закликом “приєднатися до заходів гуманітарного реагування” в районах Курської області, котрі перебувають під контролем ЗСУ.

Україна, дотримуючись усіх норм та принципів міжнародного гуманітарного права та прав людини, здійснюючи ефективний контроль в окремих районах Курської області, неухильно дотримується взятих на себе міжнародних зобов’язань у сфері міжнародного гуманітарного права, — мовиться у повідомленні МЗС.

У заяві сказано, що зайняті ЗСУ території в Курській області отримують гуманітарну допомогу та мають можливість виїзду з районів бойових дій.

Київ направив до ООН ноту із закликом брати участь у заходах “гуманітарного реагування”. Глава МЗС Андрій Сибіга наголосив, що Україна готова сприяти їхній роботі та довести свою прихильність до міжнародного гуманітарного права.

Своєю чергою, представник Кремля Дмитро Пєсков назвав запрошення Києвом співробітників міжнародних організацій відвідати населені пункти Курської області, “провокаційним”.

Ми розраховуємо на те, що такі провокаційні заяви не сприйматимуться адресатами, — сказав прессекретар Путіна.

Раніше ми повідомляли, що у Курській області РФ, де нині просуваються ЗСУ, українська військова комендатура забезпечує дотримання норм міжнародного гуманітарного права. Сухопутні війська оприлюднили кадри з підконтрольних територій.

15 серпня, під час засіданні Ставки, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що у Курській області створили військову комендатуру, її очолив генерал Едуард Москальов.

1 вересня речник оперативно-тактичного угрупування військ “Сіверськ” Вадим Мисник повідомив, що російська влада не дозволяє мешканцям регіону, зокрема міста Суджа, покидати зону бойових дій на Курщині. Місцеві жителі висловлюють бажання виїхати, не розуміючи, чому російські війська атакують їхні міста, де немає військових об’єктів.

Мисник зазначив, що Сили оборони намагаються створити умови для нормального життя на контрольованих територіях, але мешканці Суджі змушені ночувати в підвалах через інтенсивні обстріли. Він також підкреслив, що гуманітарна ситуація залишається складною, оскільки Росія продовжує обстріли, не враховуючи безпеку цивільного населення.

Україна, зі свого боку, дотримується Міжнародного гуманітарного права, надаючи цивільним харчові продукти, медикаменти, лікарську допомогу та забезпечуючи технічною та питною водою.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.

Заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда поінформувала, депутати Київради підтримали ініціативу мера стосовно надання матеріальної допомоги пораненим військовим, зареєстрованим у Києві.