Завершення viennacontemporary 2024: 10-та ювілейна подія, що зміцнила позиції Відня як центру сучасного мистецтва

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників, галеристів, кураторів та колекціонерів з усього світу. Традиційно, третій рік поспіль, Букви були інформаційним партнером події.

10-та, ювілейна, провідна міжнародна виставка мистецтв в Австрії успішно завершилася в Halle D на Messe Wien з відмінними результатами як у продажах, так і у кількості відвідувачів. Протягом чотирьох днів понад 17 000 відвідувачів, включаючи приватних колекціонерів, а також представників місцевих, регіональних та міжнародних мистецьких інституцій, змогли побачити роботи від 98 галерей, включно з 18 новими учасниками. Під керівництвом нової артдиректорки Франчески Ґевін, виставка цьогоріч виділялася енергійною та міжнародною атмосферою, фокусуючись на таланті зі Східної Європи та сусідніх з Австрією країн.

Успіхи виставки 2024: оцінка мистецької сцени Відня

Франческа Ґевін, артдиректорка та кураторка viennacontemporary, поділилася своїм враженням від дебюту:

Якість представлених робіт та енергія на виставці перевершили всі очікування. Наша мета полягала в тому, щоб підкреслити величезний потенціал митців регіону та утвердити Відень як місто, що серйозно ставиться до сучасного мистецтва“.

В інтерв’ю Буквам Ґевін розповідала, що цьогорічна виставка відкриває нові голоси та маловідомі простори для міжнародної аудиторії та є серцем тижня мистецьких подій по всьому місту.

Маркус Хубер, виконавчий директор виставки, додав:

Цьогорічне видання viennacontemporary стало важливою подією не лише для Відня як центру мистецтва, але й для галерей та художників із сусідніх країн і регіону Центральної та Східної Європи“.

Джерело: viennacontemporary 2024

Участь відомих інституцій та видатні події

Виставка привернула увагу провідних національних та міжнародних мистецьких інституцій, таких як Haus der Kunst (Мюнхен), італійський павільйон Венеційської бієнале, Camden Art Centre (Лондон), ARoS Aarhus Art Museum (Данія), Art Brussels (Брюссель) та інші. viennacontemporary також прийняв колекціонерів з Австрії, Бельгії, Швейцарії, Німеччини та Великої Британії.

Джерело: viennacontemporary 2024

У межах Програми розмов відбулися дискусії на теми сучасного мистецтва та культури, де взяли участь такі лідери, як Ірена Попіашвілі, деканка Школи візуальних мистецтв Тбілісі, Каталін Ердоеді, кураторка Празької бієнале, та інші впливові спікери.

Продажі на viennacontemporary 2024: Відень підтверджує свою важливість

Зацікавленість відвідувачів трансформувалася у добрі продажі для багатьох галерей. Charim Galerie продала кілька робіт Ксенії Гаузнер по 20 000 євро, а також зафіксувала високий інтерес до робіт Улая. CRONE продала роботи Йозефа Бойса та інших митців на суму в п’ятизначному діапазоні. JECZA реалізувала чотири картини Анити Шмід на суму від 2 800 до 7 000 євро. Galerie nächst St. Stephan успішно продала великий формат роботи Герберта Брандля колекціонерові з Франції.

Джерело: viennacontemporary 2024

Нагороди та інноваційні секції виставки

Виставка цього року встановила рекорд за кількістю мистецьких нагород. Вісім митців отримали відзнаки за внесок у сучасне мистецтво, включно з новою премією LUKOWA Acquisition Prize та преміями в межах Queer Art Prize.

Однією з найяскравіших особливостей viennacontemporary стали три кураторські секції: ZONE1, яка демонструвала молодих митців з Австрії; VCT STATEMENT: The Color of Energy, що досліджувала енергетику та кліматичну кризу; та нова секція CONTEXT, яка об’єднала відомих і менш відомих митців ХХ століття.

Ця виставка зміцнила позиції Відня як міжнародного центру сучасного мистецтва, залишивши значний вплив на мистецьку спільноту як в Австрії, так і за її межами.

Україна на viennacontemporary 2024

Українські митці також представляли власне бачення сучасного мистецтва на виставці у Відні. Зокрема – українська художниця Вероніка Гапченко, яка на виставці представила картини-переосмислення мозаїчних панно Івана Литовченка, які він створив для міста Припʼять, та радянських мегапроєктів 30-х років.

Мене цікавить феномен “викривленої памʼяті” цього історичного епізоду. Я хотіла б підкреслити те, як Радянський союз запамʼятався як тоталітарна машина, що мала на меті “виправити” людину та землю“, – розповіла художниця в інтерв’ю Буквам.

Джерело: архів Вероніки Гапченко

На переконання Вероніки Гапченко, роль Радянського союзу в історії України не потрібно відкидати: ці багато десятиліть треба переосмислити, пережити та відпустити. І тоді ми зможемо йти вперед.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.

Заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда поінформувала, депутати Київради підтримали ініціативу мера стосовно надання матеріальної допомоги пораненим військовим, зареєстрованим у Києві.