Під час розкопок під Нотр-Дамом виявили труну поета доби Відродження

Джерело: France Info

Вчені Національного інституту превентивних археологічних досліджень Франції, які проводили розкопки упродовж останніх п’яти років після пожежі у Соборі Паризької Богоматері, в одній із трун ідентифікували тіло французького поета доби Відродження Жоашена дю Белле.

Фото: соцмережі

“Археологічні відкриття значно оновили наші знання про Нотр-Дам та історію острова Сіти. Вони документують 2000 років безперервної історії”, – написав під світлинами розкопок Національний інститут.

Фото: соцмережі

“Анонім помер у віці від 30 до 40 років від хронічного туберкульозного менінгіту в XVI столітті, тобто у віці, який рідко зустрічається серед поховань важливих осіб у соборі”, – розповів журналістам професор антропобіології Тулузького університету Ерік Крубезі.

Аналізи, проведені в Інституті судово-медичної експертизи у Тулузі, розповіли більше про цього невідомого чоловіка. Зокрема, він мав деформацію куприкової кістки, що вказує на те, що він багато їздив верхи, а розпиляний череп і перелом грудини свідчать про те, що він зазнав розтину перед бальзамуванням.

Фото: соцмережі

Як розповіли у виданні, Дю Белле помер у Парижі в 1560 році у віці 37 років. Один із дядьків поета був кардиналом та колишнім єпископом Парижа, тому родина могла дозволити собі поховання в Нотр-Дам. Але у 1758 році під час пошукових робіт його труну не знайшли.

Два антропоморфні свинцеві саркофаги під Нотр-Дамом археологи виявили ще у 2022 році. Один із них мав епітафію та був швидко ідентифікований як саркофаг каноніка Антуана де Ла Порта. Але особистість другої людини досі залишалася загадкою.

Довідка. Жоашен дю Белле народився в Анжу близько 1522 року, був одним із засновників Плеяди – групи поетів та літературного руху. Серед українських митців, які перекладали твори Жоашена дю Белле, такі корифеї, як Микола Зеров, Василь Мисик, Микола Терещенко та Дмитро Павличко.

  • Археологи знайшли дитячі ескізи боїв гладіаторів, нанесені вугіллям на стінах одного з будинків у давньоримському місті Помпеї.

У Великій Британії понад 700 людей опублікували оголошення на сайті, що пропагує суїциди, з метою знайти “партнера по смерті”. Цей онлайн-ресурс став місцем, де люди знаходили собі партнера для спільного самогубства.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що з початку повномасштабного вторгнення Росія вчинила в Україні понад 4 700 екологічних злочинів на загальну суму $64 млрд. Зокрема близько 142 тис. км² вважаються потенційно замінованими.

Під час розмови з американським письменником та журналістом Марком Тіссеном кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп заявив, що можлива угода щодо завершення війни між Україною та РФ “буде справедливою”.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький під час вітального слова на онлайн-конференції до Всесвітнього дня сільськогосподарських тварин “Об’єднуючи зусилля задля забезпечення благополуччя с/г тварин в Україні”, наголосив, що одним із основних пріоритетів європейського сільського господарства є благополуччя тварин.

Міністерство фінансів України 2 жовтня уклало кредитний договір з Експортно-імпортним банком Кореї на суму $100 млн.