Ящірки використовують бульбашки в ніздрях, щоб дихати під водою – дослідники

Джерело: The Guardian

Дослідники виявили, що ящірки, а саме аноліс водяний, занурюються у воду, щоб уникнути своїх хижаків, та виживають, дихаючи через міхур, який утворюється в їхніх ніздрях.

Водяні аноліси живуть навколо скель і рослин біля струмків та водоспадів у Центральній і Південній Америці. На них полюють птахи, змії та інші ящірки, що робить їхнє життя в лісі часто коротким.

Але ящірки розробити кілька стратегій, щоб вижити. Вони кидаються в струмки, де залишаються під водою, поки загроза не мине.

Фото: Ліндсі Свірк

Вчені знали, що водяні аноліси створюють бульбашки над ніздрями під час пірнання в пошуках укриття, але тепер виявили, що саме цей міхур допомагає їм залишатися під водою довше.

Коли водяні аноліси роблять ривок, вони видихають, утворюючи міхур, який закриває їхні ніздрі. Але на гідрофобній шкірі ящірки природно утворюються крихітні бульбашки, які з’єднуються з більшою бульбашкою, потенційно збільшуючи кількість кисню, доступного для дихання.

Нове дослідження, засноване на ДНК, отриманій з людських кісток і зубів, витягнутих зі стародавніх поховань у Скандинавії – семи з району у Швеції під назвою Фальбігден, одного з прибережних районів Швеції неподалік від Гетеборга і одного з Данії, – припускає, що причиною неолітичного занепаду населення Північної Європи близько 5 000 років тому могли стати хвороби, зокрема чума.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Колегія суддів ВАКС визнала винуватим суддю Зарічного суду міста Суми Миколу Шершака в одержанні хабаря і засудила його до позбавлення волі строком на сім років.

Британська акторка Кейт Вінслет поділилася власними уявленнями про красу, зазначивши, що вважає зморшки “неймовірно гарними”.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.