Розвідка РФ використовувала нібито український Telegram-канал для збору інформації про ЗСУ

Джерело: Генштаб ЗСУ, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Росія проводить інформаційні маніпуляції, часто маскуючи їх під українські ініціативи, зокрема через створення псевдоукраїнських сторінок у соцмережах.

Одним із таких ресурсів є Telegram-канал “НачШтабу”, який модерується російськими спецслужбами і орієнтований на військових. Дослідження показало, що мета публікацій — збір чутливої інформації про сили оборони та підрив їх морального духу через маніпулятивні й дезінформаційні повідомлення.

Тільки з 1 січня по 31 липня 2024 року було зафіксовано:

  • мінімум 110 псевдоінсайдів з військових частин;
  • мінімум 84 фейкових повідомлення або таких, які вписуються в російські наративи.
  • У 2024 році канал запустив кампанію з дискредитації нового Головнокомандувача ЗСУ генерала Сирського – 23 повідомлення;
  • як мінімум 52 повідомлення, пов’язані з антимобілізаційним наративом;
  • щонайменше 46 повідомлень, які вказують на збір або публікацію чутливих воєнних даних (шпигунство);
  • мінімум 26 повідомлень на тему нібито “морального розкладу армії”;
  • інші підозрілі повідомлення (атака на викривачів каналу “НачШтабу”, підозрілі фінансові збори для каналу).

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розповіли, що Telegram-канал “НачШтабу” можна вважати інструментом інформаційно-психологічних та розвідувальних операцій РФ. На це є кілька ознак:

  • Зацікавленість модераторів у доступі до закритих військових даних.
  • Використання психологічних маніпуляцій для отримання інформації від військових.
  • Просування російської пропаганди та фейків.
  • Участь у дезорганізації управління військами та зриві мобілізації.
  • Імовірна мета каналу — підрив морального духу українських військових і створення конфліктів між ними та командуванням, що може послабити обороноздатність України.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.