В ISW проаналізували ймовірність оголошення мобілізації у Росії

Джерело: Інститут вивчення війни

Фахівці ISW прокоментували статтю WSJ про те, що міноборони РФ просило Володимира Путіна оголосити мобілізацію. Аналітики прокоментували ймовірність мобілізації у Росії.

У статті американського видання повідомлялось, що за кілька місяців до інавгурації Путіна, яка відбулась у травні 2024 року, він відхилив прохання міноборони про оголошення мобілізації у країні.

Натомість очільник Кремля сказав продовжувати залучати до війни проти України лише добровольців. Однак все більше російських посадовців впевнені, що мобілізація є неминучою.

У статті мовиться, що тієї кількості військових, які зараз воюють, недостатньо, аби Кремль досяг поставлених цілей – окупувати всю Україну, знизити загальну боєздатність України та захищати державний кордон РФ.

У Кремлі, відповідаючи на запит видання, наголосили, що їм для війни достатньо добровольців та контрактників.

Однак, наголосили аналітики, станом на зараз РФ також не вистачає військових, щоб підтримувати наступальні операції в Україні та витісняти ЗСУ зі своїх прикордонних регіонів.

Це підтверджують і російські воєнкори, Зокрема один із них, який зараз також воює, наприкінці серпня заявив, що РФ продовжує покладатись на залишки регулярних військ та “ошуканих добровольців”, навіть якщо вони є погано підготовленими та зазнають значних втрат.

Аналітики зауважили, що Путін уникає мобілізації у Росії після того, як у вересні 2022 року оголосив часткову мобілізацію 300 000 осіб. Тоді цей указ шокував російське суспільство і зараз він прагне уникнути негативної реакції суспільства, остерігаючись, що це похитне його режим.

Міноборони кодифікувало і дозволило використовувати всюдихід-амфібію “ТАХА” у Збройних силах.

За підрахунками ЗМІ у війні проти України загинуло щонайменше 70 000 тисяч росіян. Це лише ті, кого вдалось встановити, відтак журналісти наголошують, що реальна цифра втрат куди вища.

Європейський Союз не примушуватиме українських біженців призовного віку повертатися до України. Про це повідомила єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон, зазначивши, що нікого “не видворять” примусово з території ЄС.

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру командиру військової частини Дніпропетровської області та керівнику приватного підприємства за організацію закупівлі неякісного одягу для військовослужбовців на 200 млн грн.

Заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков заявив, що Сполучені Штати повинні дослухатись до попереджень Росії щодо України.