В Одесі пообіцяли знести пам’ятник Пушкіну, але для цього потрібен дозвіл ЮНЕСКО

Джерело: “Міста сили“, Укрінформ

В Одесі знесуть пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну. Про це заявив очільник Одеської ОВА Олег Кіпер в інтерв’ю на YouTube-каналі “Міста сили”.

Він повідомив, що всі необхідні розпорядження вже підписано та розіслано відповідним структурам.

“Він (пам’ятник Пушкіну – ред.) також в розпорядженні. Підписано щодо його зносу. Сьогодні розійшлися всі листи”, – заявив Кіпер.

Водночас голова Департаменту культури та євроінтеграції Одеської міськради Іван Ліптуга заявив, що зробити це швидко не вийде. Для зносу потрібно спочатку отримати дозвіл від ЮНЕСКО, бо пам’ятник знаходиться в його охоронній зоні.

“ЮНЕСКО тут теж дуже обережна та забюрократизована організація, тому швидко від них відповіді ми не отримаємо. Це дуже довга процедура. Ми пишемо в Мінкульт, вони пишуть у виконавчу компанію ЮНЕСКО в МЗС, МЗС відправляє це в Париж, і таким самим ланцюгом відповідь повертається до нас”, – сказав Іван Ліптуга.

  •  19 вересня, Верховна Рада в цілому прийняла нову постанову про зміну назв 327 населених пунктів у рамках дерусифікації. Список населених пунктів, які перейменують — ТУТ.
  • Міський голова Одеси Геннадій Труханов виступив проти ініціативи Одеської ОВА щодо перейменування вулиць в обласному центрі.

Станом на 16:00 у п’ятницю, 20 вересня, по всій лінії фронту від початку доби відбулось вже 123 ворожих атак. Найбільш активно ворог діє на Курахівському напрямку, де провів третину від усіх боїв.

Україна займає пʼяте місце у світі за рівнем розвитку цифрових державних послуг, згідно з дослідженням E-Government Development Index 2024 року. Цей міжнародний рейтинг, розроблений ООН, оцінює електронне урядування та залученість громадян до взаємодії з державою через електронні сервіси.

Сьогодні, 20 вересня, російські війська авіабомбами атакували місто Харків. Є жертви.

Депутат Верховної ради, член комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, Микита Потураєв заявив, що громади повинні підтримувати регіональні ЗМІ.

Під час візиту до Києва президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про надання Україні макрофінансової допомоги до 35 млрд євро на 2024-2025 роки. Мінфін пояснив, що ці гроші виділять на безповоротній основі.