Іран не передав Росії пускові установки для своїх ракет Fath-360 – Reuters

Джерело: Reuters

За інформацією ЗМІ Іран, передавши Росії свої балістичні ракети, не відправив пускові установки для них. Відтак невідомо, коли окупанти зможуть застосувати озброєння.

Таку інформацію агенству повідомили одразу три джерела – європейський дипломат, європейський співробітник розвідки та американський посадовець.

За словами джерел, поки незрозуміло, чому разом з ракетами Іран не передав мобільні пускові установки. Однак ця ситуація порушує питання: коли та чи зможе взагалі РФ використати балістичні ракети малої дальності Fath-360.

Американський посадовець сказав, що Іран не передав установки принаймні на момент заяви США про постачання ракет.

Водночас посадовець європейської розвідки сказав, що вони і не очікували, що Іран передаватиме пускові установки.

Двоє експертів у коментарі агентству сказали, що може бути кілька причин, чому РФ не отримала установки. Перша – Росія планує модифікувати свої вантажівки для транспортування та запуску ракет. Друга – Іран навмисне затримує постачання установок, аби не втратити можливість для перемовин з Заходом для послаблення напруги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іранські балістичні ракети Fatah-360: що про них відомо

Для запуску іранських ракет необхідні спеціально розроблені пускові установки.

Експерт з Міжнародного інституту стратегічних досліджень Фабіан Хінц розповів, що для запуску цих ракет Іран модифікував цивільні вантажівки. Однак вони можуть бути недостатньо надійними, аби працювати на пересічній місцевості у суворий зимовий період.

За його словами, Іран модифікує вантажівки Mercedes та інших компаній, перетворюючи їх на легко замасковані пускові установки. Відтак, додав він, Росія можу піти таким же шляхом і модифікувати власні вантажівки військового класу.

“Комерційна стандартна вантажівка Mercedes не настільки здатна проїхати по бездоріжжю”, – пояснив експерт.

Девід Олбрайт, колишній ядерний інспектор ООН, який очолює Інститут науки та міжнародної безпеки, також не зміг сказати, чи поставив Іран пускові установки.

Та за його словами, новий президент Ірану Масуд Пезеашкін з іншими іранськими посадовцями наступного тижня зустрінуться з західними лідерами на полях Генасамблеї ООН, щоб перевірити потенціал дипломатії щодо ядерної програми Тегерана, регіональної напруженості та інших суперечок.

“Можливо, вони (Іран) стримують пускові установки, щоб забезпечити трохи місця для цих переговорів. Можна собі уявити, що якби іранські ракети посипалися (на Україну), це було б засудження на Генеральній Асамблеї”, — сказав він.

Але він скептично поставився до будь-якого прогресу, сказавши, що сумнівається, що Іран піде на необхідні компроміси.

За інформацією ЗМІ Іран, передавши Росії свої балістичні ракети, не відправив пускові установки для них. Відтак невідомо, коли окупанти зможуть застосувати озброєння.

Станом на 16:00 п’ятниці, 20 вересня, по всій лінії фронту від початку доби відбулось вже 123 ворожих атак. Найактивніше ворог діє на Курахівському напрямку, де провів третину від усіх боїв.

Дані з документів свідчать, що військове командування РФ передбачало ймовірність вторгнення ЗСУ на Курщину ще за кілька місяців до того, як це сталось.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.