Серіал «Друзі» відзначає 30-річчя з дня прем’єри: цікаві факти та історія створення

Джерело: Букви

22 вересня 1994 року на каналі NВC відбулася прем’єра першого епізоду легендарного американського серіалу “Друзі” про компанію з шести друзів, що мешкають в Нью-Йорку.

Серіал “Друзі” транслювався протягом 10 років – з 22 вересня 1994 року по 6 травня 2004 року та тривав десять сезонів. Ситком здобув велику кількість нагород, зокрема “Еммі” та “Золотий глобус”.

Головні ролі у серіалі виконали Дженніфер Еністон, Кортні Кокс, Ліза Кудроу, Метт Леблан, Меттью Перрі та Девід Швіммер. Герої серіалу – шестеро молодих людей, що живуть у Нью-Йорку (в основному на Мангеттені) і часто зустрічаються в улюбленому кафе – “Central Perk”.

Скриншот

Історія створення

На початку 1990-х творці “Друзів” Девід Крейн і Марта Кауфман написали семисторінковий сценарій для нового ситкому під назвою “Кафе “Безсоння”. Окрім назви, відрізнявся й сам сюжет шоу, зокрема, стосунки Роса та Рейчел не мали бути у центрі уваги глядачів. Натомість одним з ключових лейтмотивів мали стати стосунки Джої та Моніки. Однак, за словами Марти Кауфман, все змінила природна хімія на знімальному майданчику.

Директорка з кастингу, Еллі Каннер, і три творці (Кауфман, Крейн, Брайт) працювали над пошуком акторського складу. Моніка, Рейчел, Фібі, Рос, Джої, Чендлер – для кожної цієї ролі група провела близько ста прослуховувань.

Роль Моніки Ґеллер отримала Кортні Кокс. Вона була добре відома роллю подруги Майкла Дж. Фокса у фільмі “Зв’язки Сімейства”, а також знімалася в серіалі “Неприємність із Ларрі” і фільмі “Ейс Вентура: Розшук домашніх тварин” із Джимом Керрі.

Спершу Кокс мала грати Рейчел, але акторка переконала творців, що вона надто невротична, аби бути Рейчел, і більше підходить для ролі Моніки. Зрештою, роль Рейчел Ґрін отримала Дженніфер Еністон.

Фото з відкритих джерел

Лізу Кудров, виконавицю ролі Фібі Буффе, було обрано на кастингу. Кудров також грала офіціантку Урсулу в “Божевільний про Вас” і продовжувала грати цю роль протягом перших кількох тижнів “Друзів”. Кудров отримала премію “Еммі” за найкращу акторку.

Роль Джої Трібіані отримав Метт Леблан. Він грав в “Одруженому з додатковим доходом і дітьми, Вершина Купи”. Згодом шоу переробили і перейменували у “Вінні і Бобі”.

Роль найкращого друга Джої, Чендлера Бінґа, отримав Метью Перрі. Більшість ситуацій, в які опинявся Чендлер, траплялися в житті з самим Метью Перрі.

Роль Роса Ґеллера дісталася Девіду Швіммеру. Рос має науковий ступінь з палеонтології, працює у музеї. Швіммер отримав премію “Еммі” як найкращий актор.

Фото з відкритих джерел

Цікаві факти

1. Режисер “Друзів” Джеймс Берроуз був настільки впевнений в успіху серіалу ще до його прем`єри, що відвіз акторів розважитися до Лас-Вегаса, поки їхні кар`єри не пішли в гору.

“Я відвіз їх до Вегасу і сказав: “Це ваш останній шанс на анонімність. Як тільки шоу вийде в ефір, ви не зможете нікуди піти, щоб вас не переслідували”. Я знав, що шоу має шанс стати по-справжньому популярним”.

2. Попри те, що “Друзі” — найбільш “нью-йоркське” шоу про молодих людей, які живуть у Нью-Йорку, насправді серіал знімали не там. Знімання відбувалися переважно в Лос-Анджелесі, що розташований майже за 4 тисячі кілометрів від Нью-Йорка.

3. В кожному епізоді “Друзів” хоч раз згадується слово “друзі”.

Скриншот

4. На момент прем’єри серіалу актори Метт Леблан, Девід Швіммер, Ліза Кудроу, Меттью Перрі та Дженніфер Еністон були настільки не популярні та маловідомі, що серіал розкручували завдяки Кортні Кокс, яка на той момент вже знялась у серіалі “Сімейні зв’язки”.

3. Епізоди серіалу, крім кульмінацій, знімались перед живою авдиторією. Сміх за кадром справжній, оскільки серії знімались у присутності до трьохсот шанувальників.

5. Фонтан у вступній заставці насправді знаходиться не на Манхеттені та навіть не в Нью-Йорку. Насправді сцену знімали на ранчо Warner Brothers в місті Бербанк, штат Каліфорнія.

Скриншот

6. Брюс Вілліс знявся у декількох серіях “Друзів”, оскільки програв парі Меттью Перрі під час спільних зйомок у фільмі “Дев’ять ярдів”. І хоч весь гонорар Брюс віддав на благодійність він також отримав премію “Еммі” за кращу роль у якості запрошеної зірки.

7. В “Друзях” взяли участь актори які озвучують “Сімпсонів”. Зокрема коханого Фібі, який за сюжетом виїхав в Мінськ, зіграв Генк Азарія, який озвучує Апу та Мо . Також в “Друзях” знялись Гаррі Ширер, який озвучив Смітерса та містера Бернса і Деніел Кастелланета, який озвучує Гомера Сімпсона.

8. Актора Джеймса Майкла Тайлера, який в серіалі зіграв менеджера кафе Гантера затвердили на роль тому, що він єдиний з претендентів вмів користуватись еспресо-машиною, а також Джеймс від природи брюнет і для зйомок у серіалі кожного тижня протягом десяти років йому доводилось вибілювати волосся.

9. Персонаж Гантер до другого сезону не мав ім’я, а актор який його зіграв Джеймс Майкл Тайлер до четвертого сезону під час зйомок серіалу паралельно працював у кав’ярні.

Скриншот

10. Ліза Кудроу, яка зіграла Фібі дуже боялась качку, яка за сценарієм жила у Джо та Чендлера.

11. Персонаж серіалу Фібі завагітніла оскільки Ліза Кудроу на момент зйомок дійсно була вагітна.

12. Марсель (англ. Marcel) – екзотична мавпочка яка жила у Росса насправді дівчинка і її звати Кеті. Після зйомок у серіалі вона стала справжньою зіркою і навіть знялась у фільмі разом з Жан-Клодом Ван Даммом.

13. Спочатку NBC вважав акторський склад занадто молодим. Вони навіть запропонували творцям додати в шоу кілька дорослих персонажів, які б давали поради молодшим друзям, — наприклад, копа Пета або “кавового Джо”, які б допомогли залучити до перегляду серіалу старшу аудиторію.

14. Останній епізод серіалу “Друзі” приніс телекомпанії NBC понад сімдесят мільйонів доларів. Хвилина реклами під час трансляції епізоду коштувала чотири мільйони доларів. За різними підрахунками останній епізод під час прем’єри подивилось понад 52 мільйонів людей.

Скриншот

На сьогодні російські війська здійснюють більше обстрілів населених пунктів на території Курської області, ніж по Сумщині, через активні бойові дії українських військових у цьому регіоні. Як сказав речник оперативно-тактичного угруповання “Сіверськ” Вадим Мисник, переміщення бойових дій на територію Курської області змушує росіян змінювати характер та структуру своїх обстрілів.

Протягом 19-20 вересня у Києві проходив New Age Media Summit (NAM Summit) – подія, організована…

Футболку колишнього гравця збірної України Анатолія Тимощука продали на аукціоні за 700 тисяч рублів для допомоги Курській області. Захід відбувся 16 вересня 2024 року, де Тимощук передав футболку пітерського “Зеніта” зі своїм автографом.

Російський музикант, соліст гурту “Машина времени” Андрій Макаревич прокоментував операцію ЗСУ в Курській області.

У Донецькій області внаслідок російського обстрілу шахти загинули дві працівниці. Трагедія сталася під час робочого процесу на підприємстві.