Військовий Сергій Гнезділов йде у СЗЧ, щоб привернути увагу до відсутності термінів служби

Джерело: Сергій Гнезділов у Фейсбуці

Військовослужбовець 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Сергій Гнезділов заявив, що самовільно залишив частину (СЗЧ). За його словами, він хоче привернути увагу до того, що військові не мають термінів служби.

“5 років в Збройних Силах лише переконали мене ось в чому: ніхто не народжений для війни. Я не винуватий в цьому, але війна прийшла в мою країну, а я, як громадянин – маю її захищати”, — написав він. “За всі ці роки, ніхто так і не відповів на головне запитання: яка вона, архітектура нашої національної безпеки? Невже вся наша національна безпека – це стомлена піхота, в яку всі так вірять? Що буде, якщо ця вона сточиться в боях на Донецькому напрямку”.

Фото: Сергій Гнезділов / Фейсбук

На його думку, суспільство дійшло до “Рубікону, коли піхота більше не вивозить, а суспільство продовжує “вірити в ЗСУ”. Загалом він обурювався тому, що на піхоту покладають багато зобов’язань, поки інші відмовляються воювати. Зокрема отримують фейкові інвалідності, фіктивно одружуються з жінками з інвалідністю, фіктивно усиновлюють та ухиляються від виконання конституційного громадянського обов’язку тощо.

“Виявилося, що образ захисника, який весь час створювали медіа – занадто гламурний та нереальний. Це сталева людина, яка колись погодилась захищати це суспільство без термінів і строків. Без термінів служби, без осяжного права на демобілізацію, приїжджаючи в мирний тил, слухаючи суспільство доброволець починає розуміти, що кріпосне право не скасоване, а його — призначено винним та відповідальним”, — додав Сергій Гнезділов.

У СЗЧ він пішов 21 вересня.

Український військовий Олександр Карпюк з позивним Serg Marco висловився стосовно цієї події. За його словами, він категорично не підтримує СЗЧ, оскільки це “зрада своїх побратимів, які залишились в окопах”. На його думку, жест Гнезділова є прикладом, яким “наш ворог, проти якого ми весь цей час боролись, має аплодувати”.

Проте він визнає, що розуміє Сергія, оскільки такі думки мав і він, і деякі його побратими. Причин для цього багато: тилові міста, які в яких не відчувається війна, “забитий болт на ротації”, помилки командування, які призводять до втрат особового складу та територій тощо.

“Нагадую, 56 бригада (де був Сергій Гнезділов, – ред.) теж була зношена під Донецьком в нуль. Тільки потім ії вивели. І Сергій там брав участь. Це і застарілі претензії до влади, яка почала вводити непопулярні рішення по мобілізації тільки, коли вже фронт сипався. І досі однією рукою гонить нарід в армію, а з іншого якщо умовному Арестовичу, Дмитруку чи кому завгодно треба виїхати — то кордон відкритий”, — написав Олександр Карпюк.

Журналіст та військовослужбовець Віктор Трегубов долав, що СЗЧ на знак протесту проти відсутності чітких термінів служби він хоч і не схвалює, але зрозуміти може. Він висловив думку, що теоретично держава може посилити примус до служби, але є “одна проблема — що зупинить тих свіжомобілізованих повторити шлях Сергія?”.

На сьогодні російські війська здійснюють більше обстрілів населених пунктів на території Курської області, ніж по Сумщині, через активні бойові дії українських військових у цьому регіоні. Як сказав речник оперативно-тактичного угруповання “Сіверськ” Вадим Мисник, переміщення бойових дій на територію Курської області змушує росіян змінювати характер та структуру своїх обстрілів.

Протягом 19-20 вересня у Києві проходив New Age Media Summit (NAM Summit) – подія, організована…

Футболку колишнього гравця збірної України Анатолія Тимощука продали на аукціоні за 700 тисяч рублів для допомоги Курській області. Захід відбувся 16 вересня 2024 року, де Тимощук передав футболку пітерського “Зеніта” зі своїм автографом.

Російський музикант, соліст гурту “Машина времени” Андрій Макаревич прокоментував операцію ЗСУ в Курській області.

У Донецькій області внаслідок російського обстрілу шахти загинули дві працівниці. Трагедія сталася під час робочого процесу на підприємстві.