У Росії вибухнула міжконтинентальна ракета «Сатана» чи «Сармат»

Джерело: Defense Express

У Росії вибухнула міжконтинентальна балістична ракета РС-28 “Сатана” чи навіть “Сармат”.

У суботу, 21 вересня, українські війська атакували 23-й арсенал ГРАУ у Тверській області та арсенал “Тихорецьк” у Краснодарському краї. Мережею почала ширитися інформація, що нібито українські війська знищили російську міжконтинентальну балістичну ракету РС-28 “Сатана” чи навіть “Сармат”. Утім, в Генштабі не підтвердили цього.

Вже 22 вересня аналітики показали супутникові знімки, які свідчать, що у Росії все ж здетонувала ракета РС-28. Але цей інцидент не стосується атак ЗСУ.

OSINT-аналітик MT_Anderson оприлюднив супутниковий знімок російського космодрому “Плесецк”. Він показує результат невдалого випробування російської міжконтинентальної балістичної ракети, ймовірно, у проміжку з 20 по 22 вересня 2024 року.

Фото: соцмережі

Пуск ракети відбувся з шахтної пускової установки. Пуск був невдалим і завершився масштабним вибухом. На місці стартового майданчика залишився тільки кратер.

Як зазначили у виданні, вибух міжконтинентальної ракети при випробувальному старті – це катастрофа. Попередній випадок стався у жовтні 1960 року на космодромі “Байконур” при першому випробувальному старті міжконтинентальної балістичної ракети Р-16.

Довідка. “Сармат” – стратегічний ракетний комплекс 5-го покоління шахтного базування з важкою міжконтинентальною балістичною ракетою. Про успішний запуск Росія оголосила навесні 2022 року і вже того ж року нібито поставила “Сармата” на озброєння.

Ракета на рідкому паливі має дальність польоту 18 000 км, стартову масу – понад 208 т, довжину – 35,3 м, діаметр – 3 м. Здатна нести до 10 тонн корисного навантаження в різній комбінації бойових головок.

Земля тимчасово отримає другий “Місяць” у вигляді невеликого астероїда, який почне обертатися навколо нашої планети з 29 вересня до 25 листопада 2024 року. Астероїд, виявлений у серпні та названий 2024 PT5, дослідники помітили з системи моніторингу астероїдів Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, що фінансується NASA.

З жовтня 2022 року російські війська завдали понад 1000 ударів по енергетичній інфраструктурі України, що суттєво вплинуло на здатність країни підтримувати стабільну генерацію електроенергії. Про це повідомив заступник міністра енергетики Микола Колісник.

На сьогодні російські війська здійснюють більше обстрілів населених пунктів на території Курської області, ніж по Сумщині, через активні бойові дії українських військових у цьому регіоні. Як сказав речник оперативно-тактичного угруповання “Сіверськ” Вадим Мисник, переміщення бойових дій на територію Курської області змушує росіян змінювати характер та структуру своїх обстрілів.

Протягом 19-20 вересня у Києві проходив New Age Media Summit (NAM Summit) – подія, організована…

Футболку колишнього гравця збірної України Анатолія Тимощука продали на аукціоні за 700 тисяч рублів для допомоги Курській області. Захід відбувся 16 вересня 2024 року, де Тимощук передав футболку пітерського “Зеніта” зі своїм автографом.