Президент Ізраїлю заперечив причетність країни до атак на пейджери в Лівані

Джерело: Іцхак Герцог в інтервʼю Sky News

Президент Ізраїлю Іцхак Герцог заперечив інформацію щодо причетності спецслужб країни до підриву пейджерів членів угруповання “Хезболла” у Лівані. Глава країни заявив, що ліванське угруповання має чимало ворогів.

Так, Герцог відкинув будь-який звʼязок з “тією чи іншою операцією”.

У “Хезболли” багато ворогів. “Хезболла” душить Ліван, руйнує Ліван, створюючи хаос знову… Ми тут для того, щоб захищатися. Це все, що ми робимо. І ми ясно даємо зрозуміти, що маємо вжити заходів. Як вчинила б будь-яка нормальна країна, як вчинила б Велика Британія або будь-яка інша суверенна нація, щоб захистити свій народ”, – наголосив він.

Окрім того, глава держави зауважив, що Ізраїль не зацікавлений у війні з Ліваном.

Зауважимо, 18 вересня, вдруге за кілька днів пролунала серія вибухів у Лівані.

Ручні рації та радіоприймачі, які використовує ліванське збройне угруповання “Хезболла”, детонували на півдні країни та у південних передмістях Бейрута. Ці пристрої придбали п’ять місяців тому, приблизно в той же час, що й пейджери, які вибухнули напередодні.

Сьогодні  угруповання “Хезболла” оголосило про атаку на ізраїльські артилерійські позиції ракетами. Це стало першим ударом по Ізраїлю після вибухів пейджерів, які поранили тисячі його членів у Лівані.

Кількість загиблих внаслідок вибухів 17 вересня зросла до 12, включаючи двох дітей, а близько 3000 осіб, зокрема багато бойовиків та посол Ірану в Бейруті, зазнали поранень.

У Броварському та Вишгородському районах Київської області погіршився стан повітря через пожежі в екосистемах. Нині їх осередки у регіоні ліквідовані.

22 вересня президент Володимир Зеленський прибув до США для участі у саміті Генеральної Асамблеї ООН. Також заплановано низку двосторонніх зустрічей з лідерами держав та міжнародних організацій, й керівниками американських компаній щодо забезпечення енергетичних потреб України.

Напередодні зими РФ готує удари по критичних об’єктах ядерної енергетики України, заявив міністр закордонних справ країни Андрій Сибіга, посилаючись на інформацію від української розвідки. Мова про відкриті розподільні пристрої АЕС та підстанції передачі, які необхідні для безпечної роботи атомної енергетики, пояснив він.

У Міндовкіллі попередили, що у ручці Сейм продовжує рухатися повторне забруднення, тоді як у Десні ситуація стабілізується.

Днями ситуація довкола Вугледара суттєво погіршилася, адже відмова від ротації 72 ОМБр змусила керівництво ввести допоміжні резерви з сил ТрО, котрі не змогли впоратися з натиском ворога, повідомляють аналітики.