Битва за Вугледар: росіяни намагаються оточити місто

Джерело: DeepState

Днями ситуація довкола Вугледара суттєво погіршилася, адже відмова від ротації 72 ОМБр змусила керівництво ввести допоміжні резерви з сил ТрО, котрі не змогли впоратися з натиском ворога, повідомляють аналітики.

Так, присутній у смузі штурмовий батальйон, через це змушений був розширити смугу батальйонного району оборони.

Як на зло, раніше посипалася і оборона 58 ОМПБр в Пречистівці. Через незапланований відхід на “кращі рубежі”, відбувається огинання ворогом правого флангу Вугледарського угрупування, – пояснили ситуацію на цій ділянці фронту.

Окрім цього, аналітики повідомляють, що наразі ще російські війська на БМП почали прориватися через бойові порядки вище Пречистівки у напрямку Богоявленки, перерізаючи логістику в місто.

Зауважимо, за минулу добу на фронті відбулося 125 бойових зіткнень. Більша частина боїв відбулася на Покровському, Лиманському та Курахівському напрямках.

У Генштабі зауважили, що триває операція в Курській області. Авіація ворога продовжує завдавати ударів керованими авіаційними бомбами по своїх селах та містах.

Тоді як аналітики ISW зауважили, що ЗСУ успішно відбивають механізовані штурми противника із залученням значної кількості техніки. Водночас зафіксовано просування російських військ поблизу Липців, Куп’янська, Кремінної, Торецька, а також у Курській області.

За даними аналітиків, на Харківщині російські сили незначно просунулися біля Липців та Вовчанська. Геолокаційні дані, опубліковані 20 вересня, показують, що війська РФ зайняли позиції в дачному районі на захід від села Глибоке. Українські сили на цьому напрямку виявили два російських мотоцикли, які намагалися дістатися до передових позицій 11-го танкового полку РФ, але підірвалися.

Також стало відомо, що на Харківському напрямку російське командування залучило підрозділи чеченських бойовиків “Ахмат”. Зазначається, що їхня роль полягає у примушенні російських солдатів до активного наступу, зокрема через жорсткі методи, такі як застосування покарань і навіть страти.

На Луганщині 21 вересня війська РФ, ймовірно, захопили село Кислівка на південний схід від Куп’янська та продовжують атакувати у районі Невського. За геолокаційними даними, окупанти просунулися на захід від села Кислівка, що свідчить про можливе захоплення населеного пункту. Однак присутність російських військ у Невському ще не підтверджена.

Бої також тривають у північній частині Макіївки та навколо інших населених пунктів на захід від Кремінної, зокрема поблизу Синьківки, Кругляківки, Степової Новоселівки та Лозової.

Окрім того, ворог продовжує наступальні операції на Донеччині. 20 і 21 вересня окупанти атакували позиції ЗСУ на південний схід від Сіверська, в районі Вимки та Часового Яру, але без успіхів. Також російські війська намагалися прорватися поблизу Калинівки, Іванівського та Андріївки.

За даними українських військових, російська піхота на цих напрямках використовує баггі, мотоцикли та всюдиходи через значні втрати важкої техніки. Попри спроби окупантів, просунутися далі вони не змогли.

Геолокаційні кадри також показують незначне просування росіян у Торецьку, зокрема на центральних вулицях міста. Проте підтверджених значних успіхів на цьому напрямку немає.

На півдні, у Запорізькій та Херсонській областях, тривали активні бойові дії. Війська РФ продовжували атаки в районах Гуляйполя, Роботиного, Лобкового та Малої Токмачки. За даними російських джерел, російська ППО збила дві українські керовані авіабомби поблизу окупованого Токмака.

На лівому березі Херсонщини також тривають позиційні бої. Російські сили намагаються утримати свої позиції, одночасно проводячи локальні наступи.

У Центрі національного спротиву повідомили, що президент РФ Володимир Путін видав указ, котрий передбачає “соціальні гарантії” тим росіянам, які переїдуть на тимчасово окуповані території України. 

У ніч на 23 вересня російські війська атакували  Запоріжжя. Згідно з інформацією голови Запорізької ОВА Івана Федорова, поранення дістали п’ятеро осіб.

Над Балтійським морем 20 і 21 вересня виявили шість російських винищувачів без увімкнених транспондерів. Латвія підняла в небо літаки Eurofighter для їхнього супроводу.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 22 вересня. З початку доби відбулося 121 бойове зіткнення, противник завдав один ракетний (2 ракети), 52 авіаційних удари (зокрема, задіяв 71 КАБ) та 625 ударів дронами-камікадзе, здійснив більше ніж 3900 обстрілів позицій наших військ.

Глава Міноборони Рустем Умєров повідомив, що станом на сьогодні Україна у змозі закупити понад мільйон дронів, тоді як власні спроможності виробництва оцінюються в декілька мільйонів.